maandag 21 juni 2010

Soda, soda-ash, warmte en tijd - deel 2

Het was inmiddels 28 uur geleden dat ik de zakjes gevuld had voor mijn soda, soda-ash, warmte en tijd experiment, dus hoogste tijd om de lapjes uit te gaan spoelen van de tweede lichting: minimaal 24 uur bij kamertemperatuur met rust laten.


Mijn verwachtingen waren hoog gespannen want de lapjes zagen er mooi rood uit in het zakje. Het spoelwater was nog maar weinig gekleurd.

Toch is het resultaat niet mooier dan na 4 uur in de rijstkoker, in tegendeel zelfs! De lapjes met soda / soda-ash hebben minder tekening en zijn minder diep dan de eerste serie die vier uur in de rijstkoker op de warmhoud-stand heeft gestaan in een laagje water.

Deze lapjes van de tweede lichting hebben 28 uur op het aanrecht in de keuken gestaan, bij kamertemperatuur, niet op de verwarming zoals ik wel eens doe (wetende dat warmte altijd goed is). Ze hebben dus dezelfde ingrediƫnten als de eerste serie alleen de wachttijd is langer, en er is geen warmtebron gebruikt. Deze uitkomst had ik niet verwacht! Ik weet nu in elk geval dat ik de zakjes altijd bij een warmtebron moet zetten, in de zon, op de (vloer)verwarming of in de rijstkoker.


Ik vind het ook opvallend dat zout & warmte samen toch nog een redelijk resultaat geven, kennelijk zet zout de vezel goed open en perst de warmte de verf nog een soort van in de vezel, ook zonder soda (maar wel veel minder diep). Echter: alleen zout bij kamerthemperatuur heeft kennelijk geen enkele toegevoegde waarde! Ik ben benieuwd naar de derde lichting, die minimaal 7 dagen blijft staan bij kamertemperatuur.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Nienke.het is me eindelijk gelukt om te reageren.(ik schreef LOL om het te proberen en tot mijn verbazing zag ik dat dat lukte!Goed he?Maar wat ik vragen wilde....Ga je een boek uitgeven van deze log?Er staat zoveel info in..Je mag mij vast op de wachtlijst zetten hoor.Ik vind het zo tof wat je allemaal uitvogeld...
Nu ga ik slapen,groet marrie-jette.