vrijdag 25 juni 2010

Shibori voor beginners

Na het bestuderen van de boeken van Christina, werd het tijd om zelf eens wat uit te proberen. Ik had in het grote Shiboriboek een ideale vouwmethode gezien. Neem een langwerpige reep, en vouw die in de lengte dubbel. Voor vierkantjes, gewoon als een harmonica opvouwen. Voor driehoekjes, eerst een half hoekje omvouwen, dan het geheel keren, en een driehoek vouwen, en zo telkens kerend de driehoek vormen.

1 driehoek klemde ik af met rondjes uit de bouwmarkt, 1 met twee ijsstokjes bij gebrek aan plastic of metaal, 1 met plastic vormpjes om een figuurtje in het schuim van de capuccino te maken (te koop bij Xenos) en 1 met een grote zakjesklem.

Ik liet alle vier in een bak met ash-soda/zout oplossing zakken waar 40 ml. azuriet aan toegevoegd was. Ik zag de blauwe verf in no time in de vezel dringen, ik raakte daarvan enigszins in paniek (blauw is zo overheersend dat ik al veel lappen compleet blauw heb waar ik slechts een accent wilde ;-). Dus de druipnatte lapjes met klem en al er weer uitgehaald en in de zon te drogen gelegd. Na een uurtje was alles droog en zaten de soda/zout kristallen er op!

Eenmaal droog, is er geen verfverbinding meer mogelijk, dus maar aan het spoelen geslagen. Grappig genoeg bleef het water aanvankelijk schoon, ik wist niet wat ik zag. Maar na wat langer inweken was er wel iets van verfresten. Toch minimaal, ik denk omdat ze er maar zo kort in lagen.


Na het strijken, had ik weliswaar iets lichter blauw dan ik voor ogen had, maar toch prachtige lappen. Wat een leuke techniek, en zo simpel!
Op deze website, klik hier, zag ik nog veel meer inspirerende vouwtechnieken en uitkomsten... wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Wat een effect heb je gekregen ,super leuk om te volgen waar jij allemaal mee bezig bent.
Vorige week heb ik ook kennis gemaakt met het verven van stoffen.Ik vond het een leuke ervaring en wil hier zeker mee doorgaan. Zeker als ik bij jou ziet wat een mogelijkheden zijn.

Groetjes Anneke

Nienke zei

Zie ik daar weer een gevalletje verfvirus ;-), hartstikke mooi!! En het leuke is, je hebt zo snel resultaten terwijl je ondertussen wat anders kan doen, ik zie tenminste een lieve kleine handenbinder op je arm :-).

Marijke zei

Wat zijn ze goed gelukt Nienke. Super!
Groetjes,
Marijke