Verfvriendin Martha was ook bij het inwijden van de verfschuur, en verfde deze reeks (en een aantal andere spectaculaire lappen, daarover later meer). Dit is de 38 kleurenlijst van STV maar dan met de hoofdkleuren: Barnsteengeel, Rose Tourmalijn en Turquoise.
Een prachtige kleurencombinatie. In enkele rood/oranje lappen trof Martha nog wat rode spikkels aan. Dit komt vooral bij de rode kleuren voor.
Hoewel ik dat een teken van ambachtelijk en handgeverfd vindt en dus niet erg, zijn er wel manieren om deze enigszins te voorkomen.
Allereerst kun je bij het aanmaken van verf een drupje afwasmiddel bijvoegen. Afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van de verfkorrels zodat het beter oplost in water. Dit had Martha wel gedaan, maar ze hield toch nog wat spikkels over.
Een iets sterker hulpmiddel is ureum, dit kun je toevoegen aan de verfpoeder, om het oplossend vermogen van de verf te bevorderen.
Wat ook helpt, is de verfoplossing minimaal enkele dagen van tevoren aan te maken, de tijd lost veel op en zo ook de verfpoeder in water.
Tot slot, nog een foto van een restantenlap van Martha. Als je bezig bent met je serie, kun je een lap onder je werkplek leggen zodat alle druppels van lepeltjes opgevangen worden. En bovendien kun je na afloop alle bakjes en andere hulpmaterialen met dit doekje schoondeppen. Je krijgt dan een echte verrassingslap. Ik laat de foto nu ook even zien, omdat Martha onverwacht geen 100% katoen lapje had gebruikt maar een katoen/polyester. Dit pakt anders dan katoen, want de polyester is niet zo gretig als de katoen. Voor subtiliteit echter zeer geschikt:
En hier zie je een paar katoen/polyesterlappen die als experiment meegeverfd zijn, qua helderheid doen ze natuurlijk onder voor de spetterende kleurenserie van het begin legt, maar zo moet je natuurlijk niet kijken, het is een prachtige ingetogen serie voor een ander type textielwerk.
2 opmerkingen:
iedere keer lees ik weer een klein stukje van je log. Zo nu dit verhaal over de rode puntjes.
Behalve afwasmiddel kun je het ook voorkomen door lauwwarm water te gebruiken ipv koud water. En een avond van te voren klaar maken moet echt genoeg zijn. Ureum heb ik nog niet geprobeerd.
Helemaal waar (warm water), dank voor de aanvulling!
Een reactie posten