Stofverven met Procion MX - van 3 naar 28 kleuren

Van drie naar 28 kleuren - op katoen en linnen

Voor het verven van natuurlijke stoffen als katoen en linnen is een verftype nodig die valt in de categorie 'reactieve koud waterverven'. Op koudwaterbasis (kamertemperatuur), zijn in Nederland drie types verkrijgbaar: Procion MX, Drimarene-K en het alom verkrijgbare Dylon. Deze drie types zijn aan elkaar verwant en kunnen door elkaar gebruikt worden. Dylon heeft in de voorschriften vaak warm water (60 gr C) staan, maar gedijt ook goed bij kamertemperatuur.

Kenmerkend voor dit type verf is dat de reactie plaats vind in een basisch milieu door soda toe te voegen aan het water waarin ook de stof en het verfpoeder gaat. 100 gram keukensoda in een liter water is voor mij een standaard waar ik veel mee werk.


Alle drie de verven zijn in Nederland in poedervorm verkrijgbaar en worden voor gebruik opgelost in water. Voorzichtig werken bij het aanmaken van de verf, het verfpoeder valt in de categorie 'fijnstof' en een mondkapje is verplicht. Zodra de verf in contact is gekomen met water, is het gevaar geweken. De Drimarene-K heeft als grote voordeel dat de korrel wat groffer is (of gecoat) is waardoor het niet 'stuift'.

Belangrijk is om de verhouding van de verfoplossing goed te noteren zodat kleuren herleidbaar zijn. Wat nu volgt, is een houvast voor mij die niet algemeen gangbaar is maar wel heel prettig werkt:

De omrekenfactoren:

- altijd 10 gram verfpoeder in 100 ml. water bij elke kleur verfpoeder (je spreekt dan over een 10% oplossing, 10 gram poeder op 100 ml. water)
- altijd 20 ml. van deze verfoplossing voor een lap katoenen stof van 50x50 cm. nodig heb voor een volle kleur.

Snel terugrekenen leert dan dat je per lap stof van 50x50 cm 2 gram verf gebruikt. Maar omdat dat lastig afmeten is, en je vaak meer verf tegelijkertijd aan wilt maken, ga ik altijd uit van de 10% oplossing. En vervolgens weeg ik de stof dus niet maar relateer alles aan een oppervlakte van 50x50, dat rekent sneller en eenvoudiger en ik hoef me nooit af te vragen welke oplossing er in een fles zit.





Verfpoeder kun je in veel kleuren kopen die vaak 'samengesteld uit de basiskleuren' zijn, iets wat je ook zelf kunt doen en waarmee je je voorraad verfpoeders beter beheersbaar kunt houden. Met een pure rode, een gele en een blauwe basiskleur kun je een scala aan andere kleuren verven. Om een idee te krijgen, hier een voorbeeld van een kleurenpyramide, opgebouwd uit varianten rood/geel/blauw.



Benodigd: 3 kleuren: verf, rood, geel en blauw ongeacht merk. Soda, boterhamzakjes, water, katoen, 28 lappen stof van 50x50 cm, (nummer de lappen met watervaste stift om de kleur na het verven snel te herkennen)

- Los een halve kilo soda op in een emmer water van 5 liter water.

- Schep 100 ml. soda-oplossing in een zakje

- Voeg 20 ml. van de verfoplossing toe in de verhouding zoals weergegeven in het recept voor de pyramide, hier te vinden: http://verfvirus.blogspot.nl/p/verfpyramide.html

- Voeg als laatste de droge lap stof toe, alles gedurende 30 seconden goed doorknijpen zodat de verf en sodaoplossing zich goed verdelen, dichtknopen en minimaal 4 uur bij kamertemperatuur wegzetten.

- Mijn uitspoelroutine: Uitspoelen met koud water, vervolgens een half uur in gloeiendheet water met een dopje kleurfixatie, en daarna weer met koud water spoelen. Centrifugeren en droog strijken.

- Vergeet niet een staalkaart te maken voor toekomstige projecten


Tips:

- Een druppeltje afwasmiddel bij het oplossen van de verfoplossing bevordert de oplosbaarheid

- Niet zeker of de stof PFD (prepared for dyeing dwz. 'schoon) is? Eerst wassen in de wasmachine of een nachtje in een emmer met soda laten staan.

-De zakjes met verfoplossing leg ik vaak een paar uur in een rijstkoker met een bodem water erin op de warmhoudstand, de verf hecht zich daardoor sneller en beter.

























Geen opmerkingen: