vrijdag 18 juni 2010

STV Procion verf aanmaken

Veel mensen zien op tegen het aanmaken van verf. Wat was ook weer de verhouding, oppassen met poeder, en andere zorgen. Aanvankelijk maakte ik de verf altijd aan in een laag bakje onder veel roeren maar er is een andere manier die het leven makkelijker maakt (met dank aan Marjon voor de tip).

Voor je begint altijd een mondkapje om doen. Verfstof kan als het ingeademd wordt allergische reacties geven, want het is een chemisch product.1. Neem een fles met een redelijk grote opening, bijv. sapflesjes of deze ontbijtdrankfles met stevige bodem.
2. Rol een trechtertje van papier met een behoorlijk groot gat anders raakt-ie verstopt.
3. Zet het geheel op een weegschaal en druk op de Tareknop, de meter staat dan weer op 0.
4. Schep de verfpoeder met een theelepel in de papieren trechter, net zolang tot de weegschaal het gewenste gewicht aangeeft, bijv. 30 gram5. Haal de fles van de weegschaal, verwijder het papieren tuitje, en giet er in ml. een tienvoud aan water bij. Dus bij 30 gram verfpoeder, 300 ml. water.
6. Klein drupje afwasmiddel of ureum toevoegen om de oppervlaktespanning van de verfkorrels te breken.
7. Dop erop, en flink schudden. Nachtje laten staan bij voorkeur zodat alle poeder goed opgelost is.

De fles altijd donker wegzetten met de dop goed dicht. En voor gebruik weer even goed schudden. Zo kun je lange tijd plezier hebben van je flesje verf dat direct klaar staat bij allerlei projecten. De kracht wordt in de loop van de tijd wel minder maar 6 maanden blijft de verf zeker goed, sommige kleuren zelfs wel een tot twee jaar. In poedervorm is de verf jarenlang houdbaar.

4 opmerkingen:

Klaske zei

Ik baal eigenlijk een beetje dat ik je blog heb gevonden. Ik krijg er zo'n zin in om weer te verven en ook van die leuke dingen uitvinden, maar we gaan binnenkort verhuizen dus de verf zit allemaal al in de doos, en het winkeltje met tijd heb ik ook nog niet gevonden,haha.
Maar één geluk, als ik het verhuizen achter de rug heb, staan er vast nog meer tips op jou blog!! En dan kan ik danlekker gaan experimenteren!
Fijn weekend!

Nienke zei

Ah, maar mij is het net zo gegaan,ik ben net verhuisd en ben nu met een inhaalslag bezig ;-). Veel sterkte met verhuizen, je vindt vast ook weer veel terug waar je iets mee kunt!

Aart zei

Toen ik de eerste keer verf aanmaakte, maakte ik gebruik van de melkverpakkingen uit de supermarkt, die ik eerst goed schoonmaakte. Daarna deed ik het water erin en toen knipte ik een puntje uit het zakje met procion. De verfstof er voorzichtig uit kloppen, deksel op de flacon en goed schudden. Deze flacons zijn vrij groot, dus nu gebruik ik de emmertjes waar toetjes in hebben gezeten.
http://quiltaart.blogspot.com

chrisitna zei

en zo leren we weer van elkaar