Tijd voor de grote finale van het soda, soda-ash, warmte en tijd experiment.
De kwaliteit van deze foto is niet briljant, maar de onderlinge verschillen zijn wel goed te zien.
Samenvattend:
- Soda of Soda-ash zijn absoluut noodzakelijk voor een mooie kleurverving.
- Soda-ash is zuiniger in gebruik dan schoonmaak soda en veel makkelijker want het klontert niet en ziet er uit als zout.
- Kort wegzetten maar wel warm (45 graden)geeft een mooie tekening. Lang wegzetten geeft een iets diepere kleur. Slechts een dag wegzetten bij kamertemperatuur zonder warmtebron is eigenlijk te kort voor wat haalbaar is aan ´verfrendement´. Dus of warmte erbij of langer laten staan.
- Als je het langer laat staan ben je een deel van de scherpte van de tekening weer kwijt, maar tegelijkertijd is de verving daardoor wel egaler. Het is dus maar net wat je zoekt.
- Als je het op kan brengen om een week te wachten, heb je nog maar heel weinig spoelwerk te doen omdat de meeste verf geabsorbeerd wordt.
- Grappig genoeg lijkt warmte de bron voor de ´tekening´ in de stof. Als je die weglaat, krijg je een egalere verving of afgezwakte tekening.
Voor alle duidelijkheid, alle lapjes hadden een gelijke hoeveelheid verf, en een gelijke hoeveelheid water. Alleen de toegevoegde soda/zout varieerden alsmede tijd en warmte.
Ondertussen startte ik nog een tweede experiment, 5 zakjes gevuld met 15 ml. soda-ash/zout oplossing en 2.5 ml. verf, in een emmertje in een warme schuur, het was tenslotte prachtig weer deze week. Het goede nieuws is, dat dag 1 al een prachtig lapje oplevert, het slechte nieuws is dat dag 2, 3 en 4 geen verschil maken. Dus 24 uur op een warme plek, is het allerbeste recept. Lapje 5 heeft vandaag nog echt in de zon gelegen, dat zorgt voor een soort ´dubbele´ tekening maar ik vind het niet heel erg veel mooier dan de andere.
5 opmerkingen:
Het valt wel op dat die met zout de meeste tekening hebben. Is misschien dan toch ook aan te raden bij soda-ash.
Groetjes,
Marijke
Jazeker hoor! Soda-ash vervangt alleen de huis-tuin-en-keuken soda en is ten opzichte daarvan makkelijker en efficiƫnter in gebruik.
Nu moet ik alleen nog een rijstkoker kopen! Zou er ook nog verschil zijn als je een magnetron gebruikt. Ik vind het wel schitterend dat de tekeningen blijven, want anders wordt het wel erg saai. Het is net batik. En daar ben ik nogsl dol op. Dit is een stukje informatie van jou Nienke, waar velen wat aan hebben. Ik in ieder geval wel.
Ze staan momenteel bij de Lidl voor 17 euro! Ja ik hou ook van een tekening. Niet teveel water gebruiken en weinig knijpen is het motto. In de magnetron levert weer andere effecten op, vergelijkbaar met sneeuwverven. Ik zal binnenkort nog weer eens een experiment-serie starten, ook door een tip van Yvonne van http://handige-handjes.blogspot.com
met belangstelling heb ik jullie reacties gelezen. Zelf verwarm ik mijn geverfde lapjes in de oven op de laagste temperatuur, als de zon verstek laat gaan. Als ik de lapjes heb geweekt in de soda-ash-zout mengsel, dan zal ik een deel centrifugeren, een deel laten drogen en een deel met de hand uitwringen. Deze behandeling geeft op zich al hele andere resultaten.
gr. leny
Een reactie posten