zaterdag 12 juni 2010

Duoverven


In de tijd dat ik moest wachten op de kleurenserie in de rijstkoker, heb ik bij wijze van experiment, een katoenen ruwdoek geprobeerd te verven in twee kleuren, met dit als resultaat! Hoewel de katoen minder mooi is dan gladde poplin, is het heel geschikt als achtergrond- of achterkant stof. Doordat er appret (soort stijfsel) in de droge stof zit, heeft het de eigenschap om water/verfvloeistof in eerste instantie tegen te houden. Dat is in principe vervelend als je een egale lap wilt verven (daarom week je ook altijd voor in zout, of was je de lappen eerst). Maar bij duo-verven maak je er juist gebruik van!

Dit is de methode:
1. Neem anderhalve meter stof, weeg dit (in mijn geval 380 gram stof). Ik besloot 2x 100 ml. verfvloeistof te gebruiken in de distelkleuren, dit is in principe niet genoeg voor een diepe kleur maar ja, ik wilde de lavendel uit het vorige bericht kopiƫren en die was verdund.
2. Giet een liter soda/zout oplossing in een emmer, voeg 100 ml. verf toe (de donkerste kleur eerst, in mijn geval de groene Fluoriet) . Draai de droge lap in een wrong. Doe de droge lap in de emmer met verfvloeistof. Flink stevig aanduwen, voor 5 minuten. Dan minimaal een half uur, maximaal een uur wegzetten, liefst in de zon.
3. Spoel de lap uit (red het restant verf want dat is nog krachtig!!), en centrifugeer de lap zodat zwerfverf ook verdwenen is. Dan heb je zo´n lap, groen met witte ruimtes:

4. Vul de emmer weer met 1 liter soda/zoutoplossing, en de 100 ml. verf van de lichtere kleur (in mijn geval verdunde Sodaliet, lavendelblauw). Nu geen wrong, gewoon lekker proppen en aanduwen. Want nu moet de verf echt overal komen, zonder witte plekken achter te laten.
5. Weer in de zon. Als je geen tijd of zin hebt om te wachten zoals ik, giet je na een uurtje alles in een plastic zak, knoopt deze dicht na de lucht uit de zak te hebben gedrukt, en legt de zak in de rijstwarmer. Na vier uur is je lap klaar!

1 opmerking:

chirstina zei

hoe verzin je het weer. Ik heb geen rijstkoker, maar ik zou er haast over denken om zo'n ding aan te schaffen, ware het niet dat ik wel genoeg geduld heb.......