vrijdag 4 juni 2010

Van foto naar werktekening

Even van het verfpad afdwalen. Hoe kom je nou van een foto naar een tekening zodat je er een quilt of textielschilderij van kunt maken?
Vriendin Marijke stuurde me een prachtige foto van een distel met deze vraag.Als je deze foto opent in Photoshop kun je twee dingen doen:
- Voor het gemak eerst de kleurwaardes aanpassen naar grijswaarden (of zwart/wit) onder het kopje ´Verbeteren´ (dat kost je minder inkt en maakt een tekening destilleren makkelijker)
- Vervolgens kun je via de optie filter, net zolang spelen met knopjes tot je een geschikte versie hebt.
- en oh ja, bij datzelfde menu-onderdeel Filter, Aanpassingen, kun je ook de kleuren omkeren. Dat geeft soms het beste effect (laatste foto)


Nu je een basistekening hebt, is het handig als je deze gelijk kunt opblazen tot de grootte van je quilt. Kies hiervoor Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte en vul de gewenste hoogte of breedte in (de verhoudingen zijn in principe vergrendeld dus 1 van beide is genoeg.) Vervolgens ga je de grote tekening afdrukken op A4-tjes.
Dit moet handmatig. Kies Bestand -> Afdrukken, zie screenshot:


Nu vul je bij positie telkens wissselende waarden in. Boven 0, Links 0 is de hoek linksboven. De volgende afdruk van een A4, hier rechts van, ligt ca. 19 cm verder. Met wat veiligheidsmarge schuif je het printbereik 18 cm naar rechts op. Deze heeft dan als positie Boven 0, Links -18. Het A4 daarnaast Boven 0, Links -36. Ga zo door net zo lang tot je de bovenrij in A4-tjes hebt afgedrukt.
Dan moeten we een A4 zakken (ca. 28 cm) voor de rij eronder, dan is het beginpunt Boven -27, Links 0. Het A4-tje ernaast is Boven -27, Links, -18 etc. Gelukkig is er een selectiekader waarin je ziet wat je gaat printen, handig voor de check!
Tot slot plak je de A4-tjes aan elkaar in de juiste volgorde en klaar is je werktekening!

6 opmerkingen:

christina zei

jeetje zeg. Kom ik terug van vakantie en heb je een schitterende weblog gebouwd waar ik nu net op zat te wachten.
Ik pluis em helemaal uit. Ik weet nu al da tik hier vaak te vinden zal zijn want jij geeft precies de info die ik nog heb. Maar nu even over dit onderwerp.

Door prachtige foto's kom ik ook tot een quilt. Ik werk als volgt: over de foto leg ik overtrekpapier en neem de cotouren over. Dan maak ik nog een keer zo'n tekening en dan trek ik het over op wiskundepapier. En ga ze aan de rechter- en onderkant nummeren. Zo vergroot ik handmatig het patroon. Maar dat heb ik nu vaker gedaan en het resultaat is dat ik alijd een zelfde formaat quilt krijg.

Nienke zei

Ook een supermanier met ruitjespapier. Je kunt ze ook nog via het kopieerapparaat vergroten maar dat is zo gokken waar je gebleven bent.

Nienke zei

Melody Johnson beschrijft hoe ze een tekening mbv. een projector vergroot en op de muur projecteert/overtrekt op stof. Voordat alle projectors ingehaald zijn door andere technieken, kijken of ik er nog één op de kop kan tikken. En anders, als de prijzen sterk dalen, een mini-projector die je direct op de laptop aansluit!

christina zei

ik vind dit te ver gaan om een fijne vergroting te krijgen.

Aart zei

Perfect, Nienke, dankjewel voor de link in je mail, ik ga hier zeker wat mee doen!
http://quiltaart.blogspot.com

Nienke zei

@Aart Succes! Vooral de opties Posterranden en Inktlijnen onder Filter zijn erg makkelijk. En onder Verbeteren > Belichting aanpassen kun je mooi schuiven met Helderheid en Contrast en Schaduwen en Hooglichten om dat wat je nodig hebt uit te lichten boven de rest.