dinsdag 22 juni 2010

Kleurencirkel

Bij de Vrij ontwerp-cursus van Dreamline kwamen we al snel in aanraking met de kleurencirkel. Heddy Ludwig liet ons een eigen kleurencirkel maken van geverfde stoffen, en gaf ons er mallen bij van 2 driehoeken en een vierkant om in het midden te bevestigen met een splitpen. Maakte je gebruik van de kleuren aan de punten, dan had je altijd een goede combinatie van kleuren. Later ontdekte ik dat dit principe ook een naam heeft, klik hier voor een korte uitleg.

Tip van de dag: Met verven heb ik inmiddels al wel ontdekt dat tegenoverliggende kleuren bij elkaar in een verfzakje bijna altijd bruin/modder opleveren. Dus wat in een quilt naast elkaar heel mooi kan zijn, is als verfvloeistof in een zakje of tray niet direct of persé een goede combi!! Ergens las ik ook de tip dat je als beginnend verver beter kleuren kunt kiezen die een beetje bij elkaar in de buurt liggen dan tegenover elkaar liggen, om diezelfde (smurry)bruine kleur die vaak ontstaat te voorkomen.

In september ga ik een workshop van vier dagen bij Katie Pasquini Masopust doen. Zij werkt veel met ´ghostlayers´, en daarvoor heb je kleuren in verschillende dieptes nodig. We hebben dan ook een uitgebreide lijst met mee-te-nemen spullen ontvangen waaronder stoffen in 7 kleurdieptes. In haar eigen boek, Design Explorations for the Creative Quilter, toont ze een kleurencirkel met deze 7 dieptes, zie foto. Het boek is overigens momenteel met 30% korting te bestellen bij the Book Depository, zonder verzendkosten!


Je begrijpt het al, dat wordt mijn ultieme uitdaging deze zomer, de kleurencirkel van Katie Pasquini Masopust zelf verven in stof.

5 opmerkingen:

Aart zei

Veel succes met de kleurencirkels. Ik ben een fan van Katie Pasquini en lees haar boeken met veel plezier, alhoewel ik ze eerst moet vertalen, voor ik begrijp waar ze het over heeft. Misschien ooit een quilt in haar traditie. Eigenlijk ben ik jaloers op je, maar ik gun het je. Geniet ervan.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Wat een geweldige uitdaging!Dat lijkt mij ook wel leuk om te doen...ga het zeker uitproberen als ik weer een beetje mobiel ben.(uit het gips)Je steekt me weer helemaal aan.Het is dus met recht een virus!
marrie-jette.

Nienke zei

Ah fijn zo! Het is nog wel een puzzel maar samen moeten we daar toch uit kunnen komen? Sterkte met je been!

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat fantastische dat je een workshop bij Katie Pasquini Masopust gaat doen. Ik zou heel graag met je mee willen. Ik heb een aantal boeken van haar en vind haar een geweldige artiest.

Nienke zei

Ja, ik ben ook erg blij dat ik daar bij kan zijn, ik zal er zeker ruimschoots over bloggen!
Hier staat ook een workshop van haar beschreven :
http://thisismyheartitiseasilybroken.blogspot.com/2009/01/katie-pasquini-masopust-on-design.html
Best leuk om als oefening op eigen houtje te doen!