zondag 27 juni 2010

Shibori - om de fles
Nu ik toch bezig was met Shibori, gelijk nog een andere techniek geprobeerd, die om een pijp (of plastic fles in mijn geval).Je naait daarvoor een langwerpige lap stof van ca. 2,5 meter in een koker (grote steek!). Deze schuif je op de fles/pijp en je stroopt net zo lang op tot de volledige lap op de fles zit. Vervolgens verfde ik er verticale banen oranje verf op, en aansluitend vulde ik de tussenbanen met blauwe verf. Na afloop sproeide ik er een Soda-ash/zout oplossing overheen. Na een dagje zonnebaden, spoelen en strijken, was dit het resultaat (bovenste helft):De onderste helft is gemaakt door een lap stof van anderhalve meter om een fles/pijp heen te frommelen met twee elastiekjes. Vervolgens wikkel je een vochtige katoenen draad die je eerder geverfd hebt (zonder soda-ash, dus nog niet gefixeerd)om de fles met de lap. De draad gaat nu kleur afgeven. De witte vlakken ertussen vulde ik met een kwast je met blauwe verf. Ook hier soda-ash/zoutoplossing overheen gesproeid en in de zon gezet, leverde de onderste lap op de foto op. Het zijn lange banen stof, kijk maar:


Waar je veel wit ziet, was de fles smaller. Voor de volgende keer zou ik een rioolbuis nemen. En de stof voorgeweekt hebben in plaats van droog. Maar wel een superleuke techniek waar nog veel meer uit te halen is!

1 opmerking:

Mary zei

Met shibori kun je zoveel "kanten" op !! Is wel heel erg leuk om te doen. Deze lappen zijn ook heel erg mooi ....... Zak binnenkort ook weer eens gaan experimenteren !!
( http://mariax.web-log.nl/mariax/stofverven/)
groetjes Mary