vrijdag 4 juni 2010

Sealen

Het principe van een aantal wasemmers, is dat wasmiddel beter doordringt in de vezel als het wasgoed in een staat van ´onderdruk´ gebracht wordt. Het tupperware-vershoud systeem zeg maar. Druk je op het deksel terwijl je het deksel dicht doet, dan zorgt dat ervoor dat in het bakje een soort van licht vacuum ontstaat.

Nu wist ik al dat verf onder invloed van warmte en tijd de gelegenheid krijgt om in de vezel te dringen. Maar zou ´onderdruk´ ook de opname niet bespoedigen of verbeteren?

Bij één van de stuntsupers een SealaMeal apparaat gekocht (vanaf 10 juni bij de zaak met de grote L in de aktie overigens).

En toen begon het experiment. Want als je lucht uit een zakje met een nat lapje erin probeert te zuigen, zuig je natuurlijk ook al het water inclusief verf eruit... Na een half uurtje prutten, kreeg ik een ingeving. Nat lapje met verfvloeistof in een boterhamzakje, dichtknopen terwijl de lucht er zoveel mogelijk uitgedrukt is (dus eigenlijk ook al een staat van lichte onderdruk, en dit zakje in de grote sealzak, zie foto).
Nu ging het goed. Dichtgesealde zak in de rijstkoker laten zakken, uurtje op warmhoudstand, en natuurlijk toen uitspoelen, ik wilde immers weten of het het proces zou versnellen.

En na het spoelen en strijken wist ik dat mijn experiment geslaagd was, niet alleen waren de kleuren van een prima diepte, door de onderdruk waren de vouwen in het gepropte lapje volgelopen met verf wat geen kant meer uit kon en wat voor prachtige patroontjes zorgde. Al met al had ik in 2 uur tijd deze prachtige lappen. Dat gaan we vaker doen als we niet zoveel tijd hebben. Of verder experimenteren bijvoorbeeld door er knikkers bij in te doen...

PS. de verf is minder gestructureerd toegediend, het is ongeveer 15 ml. rode jaspis en 3 ml. azuriet plus 2 ml. turquoise per lapje. Ongeveer dan he ;-). En ook nog uit een oud flesje wat al een half jaar aangemaakt klaar stond. Maar ja, bij experimenten maken we eerst de restjes op. Toch nog krachtig genoeg!

1 opmerking:

christina zei

ziet er echt prachtig uit. Misschien zelfs nog wel meer prachtige patronen dan wanneer je het alleen in een zakje doet.

Schitterend mens ben je toch om zoiets te verzinnen. Ik denk dat ik in jou mijn meerdere heb gevonden.