zaterdag 19 juni 2010

Discharge

Op haar blog las ik dat ze van ieder stofstaal dat ze verft, ze ook direct drie soorten bleek toepast voor het stalenboek. Hoe georganiseerd is dat.
Ik hou niet heel erg van gewoon bleekmiddel maar met ´discharge´ heb ik al wel wat geëxperimenteerd. Discharge pasta ziet eruit als behanglijm en heeft een blekende werking. Het grappige van discharge is dat de uitwerking op iedere kleur anders is en ik ben al wel eens zo ijverig geweest om dat op de kleuren van STV uit te proberen,
Het leukste vind ik discharge in combinatie met stencils, dure van Stewart Gill die zo mooi aansluiten dat je er naadloos een prachtige lap van kunt maken (links) of van die goedkope lichtgevende plakkende vormen bijv. vlindertjes die in speelgoedwinkels of discounters liggen:Hier breng je de discharge met een sponskwastje op, deze vind ik echt superhandig.

Maar je kunt discharge ook gebruiken op commerciële katoen, bijvoorbeeld zwart. Zwart is in de stoffenhandel vaak een overgeverfd ander katoentje die mislukt is. De uitkomst kan daarom heel verrassend zijn. Mijn discharge zwart leverde neutraal ecru op.

Hier is de discharge gewoon met een kwastje opgebracht.
Ook in een grotere quilt kan discharge handig zijn, hier bracht ik de straatstenen met discharge aan door in een grote behangrol openingen te knippen en deze op de stof liggend met een grote spons te ´behandelen´.De discharge moet eerst helemaal drogen, eventueel met de föhn. En daarna eerst gestreken worden, bij voorkeur met een vochtige lap volgens de leverancier maar mijn ervaring is dat de discharge dan alsnog uit gaat lopen, dus ben je je scherpe lijnen kwijt. Ik strijk dus droog met een hete bout. Een fascinerend proces want pas dan zie je de tekening: terwijl je strijkt wordt er gebleekt! In een goed geventileerde ruimte trouwens want er komt een chemische stank vrij die op je keel kan slaan. Daarna goed uitspoelen om te voorkomen dat het bleekproces door gaat en ook omdat lapjes lekker moeten ruiken wat mij betreft en eventueel wassen. Je kunt eventueel fixeerzout gebruiken om het eventuele bleekproces van de resten te stoppen.

Ik kocht mijn flesje kant-en-klare discharge ooit hier, STV verkoopt bleek/etspoeder om zelf je discharge te maken, samen met Natrium Alginaat (verdikker). Voordeel daarvan is dat je zelf de hoeveelheid ontkleuring kan bepalen door meer of minder bleekpoeder in de pasta te doen. Daar zit voor mij nog een toekomstig experiment in!

3 opmerkingen:

christina zei

Super verhaal en precies op het juiste moment. Wsnt ik ben woensdag net aan het ontkleuren geweest en dat lukte niet. Nou ja, dat is niet de juiste term. Ik wist dus niet dat je het moet verhitten en dat het dan past gaat bleken. I ben nog van de bleekwatergeneratie en dus wil ik direct resultaat zien. Zo deden we dat vroeger ook met de spijkerbroeken . Lekker afbinden, wat bleekwater sprinkelen et voila, succes verzekerd. Maar ik ga dit zeker uitproberen Nienke, wat ik heb ook wat van die mooie, zoals jij zegt dure, mallen. En zoals jij ze op de foto hebt gezet lijkt het net echte batik, en daar ben ik enorm verzot op.

Misschien moeten we nu nog een datum prikken om samen stempels en mallen te maken> Ik heb het materiaal, jij de kennis.

Dan rest ons nog Marijke en als ze het wil, Tineke toe te voegen en we hebben een fanastische combinatie.

christina zei

Ik heb het vanmiddag geprobeerd. Getsie, wat een stank. Ik had een bleekmiddel in een potje staan. Geen idee waar ik het ooit gekocht heb. Maar het is geen 'gewone'bleekmiddel hoor.
Ik heb genoeg mallen liggen en geverfde stoffen ook genoeg op voorraad. Maar door de stank ben ik snel gevlucht.

Nu lees ik dat jij het met die sponskwastjes doet. Ik had van die sponsjes waar je ook mee schoonmaakt gepakt. Wel een nieuwe natuurlijk. Maar daar ook teveel vocht in zitten vond ik. Dus jouw manier is veel beter. En ik moet eerst beter lezen voordat ik iets ga doen. Dat is maar weer bewezen.

Nienke zei

Ja het is beslist een ongezond luchtje wat er aan zit, ik hou er ook niet van, beter op een zonnige dag buiten strijken denk ik!