dinsdag 13 juli 2010

Shibori lollies en tray-dyeing met restjes


De laatste 4 kleuren van de kleurencirkel heb ik in één avond geverfd, en daardoor had ik ineens 4 restjes van 8 ml. over. Daarmee heb ik in eerste instantie shibori lollies gemaakt:


Maar na deze kleine exercitie, hield ik nog steeds verf over, dus twee lappen in harmonicavorm in een lage bak gelegd en 4 restjes eroverheen gegoten, even aangeduwd, plastic erover en een nachtje laten staan, leverde deze tray-dyeing lappen op:

Dat herinnerde me aan de tip die ik ooit kreeg, als je nog niet zoveel verfervaring hebt, kies dan kleuren uit die naast elkaar in de kleurencirkel liggen, dan is het effect vaak mooier dan als de hele boel door elkaar heen ´schreeuwt om aandacht´.

Tot slot spoelde ik de emmer onder het aanrecht maar weer eens uit. Zuinig als ik ben (maar ook uit ecologisch oogpunt) stort ik elk restje verf uit zakje of bakje op een (aanvankelijk droge) lap in een emmer die altijd klaar staat onder het aanrecht, en eens in de zoveel weken is het uitspoeltijd. Als je pech hebt, is het bruine smurrie. Maar dit keer had ik geen pech, onyx en tourmalijn hebben gezorgd voor een hele rustige lap met een interessant patroon:Ik gebruik hier altijd restanten laken katoen voor, dat zie je wel aan de naadomslag links, zonder voorweken en ik voeg ook geen soda-ash toe. De restjes uit de zakjes en bakjes zijn voldoende en de tijd doet de rest. Werkt prima! Misschien ga ik hier Aarts prieel wel overheen quilten, het heeft wel iets weg van een dreigende wolkenlucht.

5 opmerkingen:

Aart zei

Je kunt nog zoveel verven met restjes verf en altijd makkelijk om lappen laken in voorraad te hebben.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Ik heb inmiddels ook al een flinke voorraad van dat soort lapjes en ik moet zeggen dat ze altijd wel van pas komen.Er zitten altijd van die mooie stukjes in!Hopelijk hebben ze bij de dekbeddenfabriek genoeg stof.Ik ga er binnenkort heen moet ik wat voor je meenemen?Ik kan ook 10 kilo zo van texel naar je toe sturen.Maar ik weet van te voren nooit wat ze hebben natuurlijk.
Marrie-jette.

Nienke zei

Van jou had ik ooit geleerd om nooit iets weg te gooien ;-)! En daar ben ik nog steeds blij mee want het heeft me al veel mooie lappen opgeleverd. En als je gelegenheid hebt om mij wat van die Texelkatoen te doen toekomen, HEEEL GRAAG. Ik mail je!

christina zei

Vooral die paarse lap vind ik super

Marijke zei

O Nienke wat zijn die shibori's mooi geworden!
Super!
Groetjes,
Marijke