zaterdag 3 juli 2010

Kleurencirkel Rose Toermalijn

In de kleurencirkel is nu roze (of is het nou rose) aan de beurt. Een lastige kleur in die zin dat het niet te maken is uit de kleuren rood/blauw/geel. Dus naast de drie basiskleuren koop ik roze altijd als enige aparte kleur extra in (oh ja en Onyx zwart natuurlijk ook), en deze heet bij STV, Rose Toermalijn. In de wandelgangen noem ik deze Toermalijn, zonder rose ervoor maar ik zie nu dat er meerdere varianten toermalijn zijn dus ik zal me de complete naam maar aan gaan wennen.

Voor de roze serie heb ik gewoon 100% rose tourmalijn gebruikt in de verhoudingen zoals de rest, met dit verschil dat ik ben overgestapt op 0,25 ml. voor het eerste lapje (was eerst 0,5 ml maar ik wilde een echt lichte tint). Ik vind het een klein wonder dat je met zo weinig verf (want 0,25 is 5 druppels o.i.d.) nog zo´n mooi lapje krijgt. Let op, dit zijn hoeveelheden voor halve fat-quarters, en ik voeg 30 ml. zout/soda-ash oplossing toe per zakje.

•De lichtste is 2,5% (0,25 ml) rose toermalijn
•de tweede is 10% (1 ml) rose toermalijn
•de derde is 25% (2,5 ml) rose toermalijn
•dan 100% (10 ml) rose toermalijn
•dan 90% (9 ml) rose toermalijn met 10% (1 ml) onyx
•vervolgens 60% (6 ml) toermalijn met 40% (4 ml) onyx
•en tot slot 25% (2,5 ml) toermalijn met 75% (7,5 ml) onyx.

Toermalijn is een sterke kleur die goed pakt, dus ik denk dat ik het tweede lapje nog eens overdoe met minder verf, bijv. 0,5 ml. want ik mis een lichte tint erbij.
Inmiddels is verfvriendin Marriejette ook de uitdaging aangegaan om een kleurencirkel te verven. Zij heeft de zakjes aan de waslijn gehangen, een geweldig gezicht. Ze gebruikt meer water dan ik, dus ik ben heel benieuwd wat haar resultaat is. Vast prachtig, want Marriejette is een zeer geroutineerde verfster!

2 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Prachtig weer geworden de serie rose!!!

Fijn weekend verder

Groetjes Anneke

Anoniem zei

Geweldig he?Al die mooie kleurtjes.ik heb ook rose tourmalijn gebruikt,het is een favokleur van mij.Ik gebruik niet alleen iets meer water maar ook iets grotere lapjes,25 bij 55cm is voor mij een handige maat omdat de meeste stof die ik nu gebruik 120 br.is.bedankt dat je je virus rondstrooit.je maakt van mij een gelukkig mens.
marrie-jette.