woensdag 28 juli 2010

Zelfgemaakte ontkleurings- of dischargepasta

Lia tipte mij dat mijn kant-en-klare dischargepasta wel niet meer goed zou kunnen werken omdat het niet eeuwig houdbaar is en toch al een jaar of 2 bij mij in de kast staat. Dus moest ik er nu echt aan geloven en zelf bleekpasta gaan maken. Suus, het is echt een karweitje van niks ;-) dus ik hoop dat je over de drempel heen stapt die ik ook beslist voelde.

Het is heerlijk dat je de pasta gewoon in kleine hoeveelheden kan maken, dan kan er ook niks overstuur gaan. Klik hier voor een volledige beschrijving van het maken van kleur- of ontkleuringspasta om uit te printen. Hier de verkorte versie (alle ingrediënten zijn te koop bij www.stoftotverven.nl, ik heb de links eronder gezet):

Basisrecept van STV:

Soltose C-5* 6 gram.
Koud water. 100 ml.
Ureum 10 gram.
Metafosfaat. 1 gram.

Het aanmaken van de pasta.
Los de Ureum en het Metafosfaat op in het water.
Onder voordurend roeren langzaam de Verdikker of de Natrium Alginaat of de Soltose C-5* toevoegen. Regelmatig blijven roeren. De basis print- of zeefdrukpasta is nu klaar.
Laat dit minimaal 1 uur, liefst een nacht staan.

Ik kon natuurlijk niet wachten dus na een half uur, 6 gram etspoeder toegevoegd (je kunt ook om te printen 2 gram procionverf toevoegen maar ik wilde niet printen maar ontkleuren).

Het ziet er uit als dikke behangerslijm en dat is fijn, want dan weet je dat het niet te snel opdroogt als je er mee bezig bent. Gauw met de linosnedes aan de gang gegaan en ja hoor, nu werd het resultaat prachtig. Zelfde werkwijze als de kant-en-klare discharge: opbrengen met een sponsroller, laten drogen, en als het helemaal droog is, heel heet strijken (liefst in de buitenlucht). Daarna is het zelfs in de wasmachine geweest voor een halfuursprogramma, hield zich prima.

Hier zie je het verschil, de bovenste rij is met de zelfgemaakte ontkleuringspasta, de onderste met de kant-en-klare maar verouderde discharge.

Nog meer variaties met de zelfgemaakte pasta:


Voor deze lappen heb ik ongeveer de helft gebruikt van de 100 ml. ontkleuringspasta. De andere helft bewaar ik even voor de volgende ronde. Maar nu ik weet hoe makkelijk het te maken is, ga ik dit veel vaker doen. Ik vind bleekeffecten voor quiltstofjes vaak prachtig en soms beter bruikbaar dan prints omdat het een ton-sur-ton effect is. Zelf maken is goedkoper dan kant-en-klaar. Niet alleen omdat je afgepaste hoeveelheden kunt maken, ook omdat de basisingrediënten niet duur zijn. Ik heb uitgerekend dat dit potje van 100 ml. omgerekend aan materialen 66 cent kost. En zou je er printpasta van maken met 2 gram procion verf, dan kom je 10 cent duurder uit, 76 cent voor 100 ml. Dat zijn tenminste experimenteer-prijzen waarbij er ook nog eens iets mag mislukken!!

5 opmerkingen:

Aart zei

Dat ziet er beter uit. Ik ga straks even kijken of ik alle ingrediënten in huis heb. Fijne dag!
http://quiltaart.blogspot.com

christina zei

Jeetje, die oranje sprankelt erover. Het verschil met de nieuwe pasta is duidelijk. Een goede les voor ons allemaal.

Anoniem zei

Mooi zeg, het verschil is goed te zien. Nu gaat iedereen waarschijnlijk weer papjes koken...
Groet, Ineke

Anoniem zei

Eerst even zeggen dat dit er veel mooier uitziet dan de eerste.Is dat de discharge nog die we ooit met z'n allen gekocht hebben toen bij de vrije quilt bij dreameline?Daar heb ik ook nog wat van....wegdoen dus.gelukkig heb ik bij Lia alles gekocht wat nodig is.

Suus zei

Wat leuk Nienke, en je ziet erg goed het verschil tussen de oude en de nieuwe. Die oranje is erg mooi geworden. Ik ga het toch ook eens proberen.
Gr Suze