zondag 11 juli 2010

Garen voorbereiden voor verven

Als je grote hoeveelheden garen wilt verven om te breien bijvoorbeeld, moet je van te voren je streng eigenlijk even goed voorbereiden, zeker als het een moeilijk garen is (tencel dus niet, chenille wel).


Ik ging zonder voorkennis de chenillegarens van STV verven, en eindigde met een kluit gekringelde draadjes... ;-). Gelukkig stond ik gisteren 2 uur stil op de A12 omdat er bomen op de weg lagen (geen fijn idee als je naast een rij bomen in de file staat...) en kreeg alles uiteindelijk nog op een bolletje. De kleuren zijn prachtig diep op dit garen wat eigenlijk een soort fluweel in draadvorm is. Heb er ook een stukje mee gebreid, maar nee, brrr, chenille is mijn (brei)garen niet.Wel kun je met chenille prachtige lijnstructuren op quilts maken zoals Carol Taylor doet met de cirkels op haar quilts.


Navraag leerde mij dat als je chenille garen wilt verven, je de streng na het eerste spoelen, in de lengte in drieën moet delen, de buitenste delen naar binnen vouwen en hier een elastiekje omheen doen. Daarna in een netje in de wasmachine.Maar mijn idee is een andere, afkomstig uit het wolverven. Een streng van 100 gram moet geknoopt worden op een aantal plaatsen, en wel zodanig dat het geen ´los´ touwtje is wat op gaat schuiven maar ´ingeweven´ op twee of drie plekken, eenvoudig door het samenbindtouwtje door de streng te weven:
Daarbij een ander garen gebruiken zodat je snel dit samenhoud-touwtje herkent, EN het begin en eind van het garen aan één van deze samenhoud-touwtjes vastmaken, scheelt je een hoop uitzoekwerk en de streng blijft mooi in vorm voordat je aan het winden toe bent. Zelfs als de chenille gaat kringelen, trek je dat zo weer recht over de leuning van een stoel, als deze samenbindtouwtjes maar op hun plek blijven zitten!

PS. Trek de touwtjes niet te strak aan, anders krijg je witte plekken op je wol!!

4 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Waar de file toch allemaal niet goed voor is!!!!
Mooie kleur geworden!
Ik vind het altijd zo leuk om je blog te lezen, je bent altijd zo lekker aan het verven.
Toevallig ben ik van de week ook aan de slag gegaan met verven voor een opdracht van onze club smaken verschillen.Ik vond het ook heel leuk om te doen.

Fijne zondag verder groetjes Anneke

Nienke zei

Leuk Anneke al die roze lappen!! http://annekeconfurius.blogspot.com/

Anoniem zei

Hoi nienke.Leuk om te lezen maar wat ik in voorraad heb is rayon en geen tencel en je wil niet weten hoe dat kronkelt!Het is eigenlijk heel prachtig garen en het verft ook heel mooi maar er eerst een steng van maken is haast niet te doen,wel een kleine dat heb ik uitgeprobeert.Heb jij wel eens met rayon gewerkt?
marrie-jette.

Nienke zei

@Marrie-jette, nee ik heb dat nog niet eerder bij de hand gehad. Misschien kun je er eerst een groffe lap van breien (of op de breimachine) en dan verven en uithalen zoals ze met sokkenwol wel doen? Of anders opspannen op zo´n harmonica-model kapstok, die lagen laatst bij Kwantum van metaal. Verven zal wel lukken, want Rayon verft net zo makkelijk als zijde maar ik weet niet of je het opgespannen goed uitgespoeld krijgt. Ik zal er nog eens over nadenken!