donderdag 8 juli 2010

Zeefdrukken at home

Ja, eenmaal weer thuis wil je natuurlijk direct aan de slag met zo´n zeefraam, dus vanavond snel een lapje op de tafel geklemd. Ik had geen puf om de zeefpasta helemaal te gaan maken dus in de kast gekeken of er nog wat printverf stond, en jawel.

Printverf, is verf waar je mee kunt bedrukken, dus stempelen, verven of zoals nu zeefdrukken. Het fixeert door te drogen en heet te strijken. En het is al kant en klaar dus supermakkelijk. Het bestaat in de variaties:
  • opaak - dit is verfpasta die massief is, dwz. het komt er boven op te liggen en je ziet de onderkleur er niet doorheen

  • transparant - dit is verfpasta die zoals de naam al zegt niet dekkend is, maar doorzichtig, dit moet je dus niet doen met een lichte transparant verf op een donkere kleur want dan blijft er niks van over. Maar het kan natuurlijk ook heel mooi zijn!

  • glitter - dit is een opaak, dekkende verfpasta met toevoeging van fijne glittertjes, metaalachtige kleuren, erg mooie

Ikzelf ben een fan van de parelmoer opaak wit maar nu stond de blauwe opaak het dichtste bij.
Zeefraam op de stof gelegd en vastgeklemd. Printverf aan één kant geschept, en met een plamuur-rakel over de zeef getrokken. Dit ging fantastisch. Prachtig scherpe tekening. Even laten drogen, en heet gestreken. Voor de zekerheid nog even snel door een sopje gehaald. Na mijn ietwat verwassen lappen van dinsdag, ga ik maar niet meer zo rigoreus te werk met 60 graden in de wasmachine en stripper-A erbij, whatever de voorschriften ook zijn. Ging overigens prima, verf hield goed, nog weer even gestreken en nu lekker uitwasemen op het droogrek.
De laatste lap is eerst geverfd door in een duobakje van de chinees twee verschillende kleuren te doen, een natte lap voor de helft in elk bakje te leggen nachtje in laten trekken en daarna de hele lap in een zakje nog een paar dagen laten staan. Maar dat heb ik een paar maanden geleden al gedaan dus nu lag de lap zo klaar!

Morgen ga ik eens met dit zeefraam en discharge aan de slag.

3 opmerkingen:

christina zei

je maakt me nu wel jaloers hoor. Wow. Wat schitterend. En wat heb je een mooie afbeelding in je raam.

Suus zei

Erg mooi Nienke. De afbeelding had je die er al inzitten? of heeft Lia dat voor je gedaan?

Nienke zei

Ja, dit was al een kant-en klare. Want het is een ´fotografisch´proces met een lamp en chemicaliën dus dat doen ze bij STV voor je. Je kunt iedere tekening insturen in een PDF en dan maken ze je eigen zeefraam! Ik heb nu een vlinder ingestuurd, zal er straks over bloggen.