zondag 24 oktober 2010

Van blauw naar cognac

Series verven blijf ik het allerleukste vinden.
Dit keer nam ik de kleuren felblauw (95% Turquoise, 5% Roze toermalijn) en Cognac (5% Roze toermalijn, 15% Turquoise en 80% Barnsteen) plus zwarte onyx.
Ik scheur daarvoor 30 halve fat-quarters, nummer ze en verf in dezelfde volgorde als eerdere sessies, dan kan ik ze onderling goed vergelijken > Klik hier voor eerdere foto´s en klik hier voor de mengverhoudingen.

Hier zie je het eindresultaat:


Valt je ook iets op? Het is wonderbaarlijk, maar ik ben 1 lapje kwijtgeraakt. Het lijkt wel een sok! Heb alles afgezocht, niet kunnen vinden, nou ja, duikt wel weer een keer op.

Hier de absolute winnaar van deze serie wat mij betreft, een turquoise met een vleugje bruin, dat is wel een lintje waard:


Recept voor een fat-quarter (20 ml. verf, concentratie 10 gram op 100 ml. water)) is omgerekend :
15,8 Turquoise
1 Roze Toermalijn
3,2 Barnsteen

Ik heb de lappen droog in een zakje gedaan, 50 ml. water/zout/soda-ash oplossing erbij plus de verf volgens recept. Uur of 8 in de rijstwarmer in een koude schuur, daarna een nachtje af laten koelen. De verf heeft erg goed gepakt.

10 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Wat een prachtig resultaat weer!! En een mooie duidelijke omschrijving van de mengverhoudingen.Ik ga er zeker weer mee aan de slag!!Even een vraagje aan je, ik heb een rijstpan gekregen van mijn schoonzusje.ik weet totaal niet hoe zo'n pan werkt moet er water in de binnen pan zitten tijdens het warmhouden van de zakjes verf en stof?
Ik hoor graag terug van je.

Fijne zondag verder groetjes Anneke

Aart zei

Mooie kleuren! Een leuke combinatie, rijstkoker in een koude schuur.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Ja die rijstkoker is een hele goede uitvinding!Ik gebruik hem ook altijd.
Wat ik nog vragen wilde Nienke is of jij altijd en soda ash en zout gebruikt?Ik gebruik eigenlijk alleen soda ash en dat gaat prima!Dus kan je me vertellen wat voor meerwaarde de zout aan de verf geeft?
De kleuren zijn weer geweldig mooi.Het blijft leuk he om zoveel kleurtjes te verven.
Marrie-jette

Nienke zei

@Anneke, ja ik doe wel een bodempje maar dat is geloof ik meer voor het idee, want op de warmhoudstand kan het geen kwaad om de zakjes er zo in te zetten.
@Marrie-jette, ja ik gebruik altijd zout omdat ik het idee heb dat er dan meer patroonvorming plaats vind, zie ook eerder experiment:
http://verfvirus.blogspot.com/2010/06/soda-soda-ash-warmte-en-tijd-slot.html
Het heeft geen invloed op de diepte van de verf, maar het zorgt wel voor meer grillige ´tekening´ volgens mij. Maar dat heb jij altijd als dus voor jou is het vast niet nodig. Ik heb echter gauw te egale lappen.

Anoniem zei

Misschien komt dat omdat ik de lapjes altijd voorweek in een emmer met soda ash?Ik mik altijd een heel stel lapjes in die emmer zodat ik altijd een voorraad heb.
Marrie-Jette

christina zei

Wat heerlijk om jou weer te zien verven. Wat het niet te koud in de schuur?

Nienke zei

@Marrie-jette, voorweken zorgt bij mij voor nog minder tekening, daarom doe ik ze er tegenwoordig droog in. Ik kneep voorheen ook teveel in het zakje, maar langzamerhand wordt het beter. Ach, we houden het er op dat ieder zo zijn eigen ´handtekening´ in het verven maakt ;-) en het leuke is, het is allemaal mooi!!

Suus zei

Wat een mooie lappen zeg. Vooral de turqoise met bruin is prachtig. Maar hoe meet jij de verhouding af en dan bedoel ik de 15,8 bv. Ik vind dat juist altijd erg lastig. Ben benieuwd hoe je dat doet. Gr Suze

Nienke zei

@Suus, goed onderwerp voor het volgende blog! Wordt vervolgd...

marjolijn zei

ik zit hier weer te kwijlen hoor!