zondag 31 oktober 2010

Heldere kleurenserie in 3 gradaties

Hier dan de grote finale van de kleurenserie.
Ik heb fat-quarters geverfd van de volle kleuren, en halve fat-quarters in een lichtere en een donkere tint.De volle kleur is een samenstelling van drie kleuren, Citriengeel, Roze Toermalijn en Turquoise met als uitgangspunt 20 ml. verf per fat-quarter in een zakje. Ik heb er 75 ml. zout/soda-ash-oplossing bij gedaan.

De lichte kleuren zijn ontstaan, door in het zakje met de volle kleur, na een uur, een extra halve fat-quarter erbij te voegen en 30 ml. verse zout/soda-ash oplossing, even doorkneden, en dan een nacht wegzetten bij warmte. Levert een lichte toon op, die prima bij de oorspronkelijke kleur past. En heel makkelijk, het kost je geen extra verf of afmeettijd!

De donkere tint is ontstaan door de hoeveelheid voor een halve fat-quarter te verminderen met 10% en in plaats daarvan 10% onyx (zwart) toe te voegen.

Klik hier voor het complete recept. Bovenaan de hoeveelheden voor een fat-quarter, onderaan voor een halve fat-quarter.

Ik heb de verhoudingen van STV aangehouden. Heddy Ludwig van Dreamline (nu STV) heeft deze kleurenserie ooit samengesteld, ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor. Het mooie eraan is dat je met drie kleuren (geel, turquoise en roze) 36 andere kleuren kunt maken! En met Onyx erbij ook nog in verschillende kleurdieptes.

Naast de heldere, is er ook een warme kleurenlijn maar ik val op de frisse kleurtjes. De officiële heldere kleurenserie gaat uit van Robijn, maar ik heb daar Roze Toermalijn voor genomen omdat je hier geen rode spikkels krijgt op de stof. Hierdoor worden de oorspronkelijke bruinen wel meer paars dan bruin. Goed om nu te weten! Voor bruin zou ik dan toch uitgaan van Robijn (of Rode Jaspis).

Goed, dan nog even op een rij alle losse lappen:

Nrs. 1 /tm 5:


Nrs. 6 t/m 10:


Nrs. 11 t/m 15:


Nrs. 16 t/m 20:


Nrs. 21 t/m 25:


Nrs. 26 t/m 30:


Nrs. 31 t/m 35:


En nu dan toch compleet, nr. 36:


Deze lapjes zijn niet allemaal voor mezelf hoor, ik heb de engelse artquiltster deze serie beloofd, zij maakt prachtige quilts die goed bij deze lappen past, dus ik ben erg benieuwd wat er uit komt.

Ik was er een weekend druk mee, dus als je dit zelf eens uit wilt proberen, doe dat dan niet als je weinig tijd hebt. Het kost je één dag afmeten en in zakjes doen, en zeker nog een dag om te spoelen, wassen en strijken. Maar zeer de moeite waard!

Totaal nodig:

- 12 meter poplin (te verdelen in 36 fat-quarters, 72 halve fat-quarters)
- Ca. 440 ml. citrien, 200 ml. roze toermalijn, 328 ml. Turquoise en 36 ml. onyx (en 100 ml. verf maak je van 10 gram verfpoeder en 100 ml. water).
- 5 liter zout/soda-ash oplossing: 5 liter warm water met een kilo zout, en 150 gram soda-ash.
- 72 boterhamzakjes.

2 opmerkingen:

Aart zei

Wat een werk Nienke, zeer bedankt voor al het werk.
http://quiltaart.blogspot.com

marjolijn zei

Ik blijf alweer kwijlen!
gr. Marjolijn