vrijdag 29 oktober 2010

Wol verven met Procion in de pan


Strengen wol verf ik nog het liefste in de pan op het vuur, want dan hoef je bijna niks te spoelen, en bij wol geldt nou eenmaal, hoe minder beweging, hoe minder krimp en vervilten!

Dit is mijn methode:

 • Week de streng wol voor in water met zout voor een nachtje. Dan staat de vezel mooi open!

 • Zet de hoeveelheid verfpoeder (Procion) klaar die je nodig hebt (ik doe meestal drie theelepels voor een streng van 100 gram, als ik geen zin heb om te wegen, dat wordt mooi diep van kleur!).

 • Vul een (oude, niet voor koken meer bruikbare) pan met een bodem water zodat je wol onder water komt te staan.

 • Gooi hier ruim azijn bij (een plastic beker vol of zoiets, hoe zuurder hoe beter, want zuur zorgt voor de binding, en het kost toch weinig).

 • Breng het water tegen de kook aan. Als je een thermometer hebt, 80 graden, zo niet, dan gewoon dat de stoom eraf komt maar toch niet bubbelt.

 • Wil je egale wol? Dan nu de verfpoeder erin, roeren en dan de streng erin. Dan niet meer roeren! Want wol vervilt, als het verhit wordt en je tegelijkertijd beweegt.

 • Wil je gevlamde wol? Dan eerste theelepel erin, streng voor de helft erin laten zakken, tweede theelepel met een andere kleur erbij, de rest van de streng erin laten zaken en bovenop nog een theelepel verf.

 • Ook nu, NIET MEER ROEREN OF BEWEGEN. De verf vindt zijn weg wel.
 • Uurtje lekker warm laten staan tegen de kook aan, maar niet koken!!

 • Dan vuur uit, en laten besterven, dus helemaal af laten koelen, de vezel sluit zich nu, en absorbeert alle verf die nog in het water zit.

 • En als de pan weer helemaal koud is (bij voorkeur een paar uur wachten), is je water schoon (ongelooflijk) en je wol geverfd. Even voorzichtig naspoelen om de azijn te verwijderen, en op een handdoek laten drogen.

Doe de wol niet in de wasmachine om te spoelen want dan krimpt en vervilt het ook. Het is tenslotte wol.

Nou, de nieuwe Verena Winter ligt vandaag op de mat vol prachtige patronen, dus genoeg te doen! En anders kun je zo creatief worden als Sandra die dit geweldig leuke rokje uit de losse pols gebreid heeft: Klik hier.

1 opmerking:

Marrie-jette zei

Hoi Nienke
Ik ben dus op mijn manier druk met spinnen en verven.Afgelopen zondag heb ik het op mijn manier gedaan en gisteren op jouw manier...
Ik vond het wel erg veel verf en heb dus maar de helft gebruikt.Ik verf ruim 3 ons wol/zijde/alpaca tegelijk.Ik heb het verder het zelfde gedaan als jij beschrijft.Toen alles klaar was en de pan helemaal afgekoeld was had ik geen schoon water over maar een compleet verfbad,niet erg maar ik vroeg me af of je echt zoveel verf nodig hebt?
Verder wil ik je morgen een mooie dag in Breda toewensen en alle liefs voor Marijke.
Morgen ben ik jarig vandaar dat ik de dag nog wist.
Wij zijn even op Texel morgen.
groet Marrie-jette.