maandag 11 oktober 2010

Nog meer verven in de magnetron

Mijn nieuwe crash-stapel-methode in de magnetron moest ik natuurlijk nog een paar keer uitproberen.

Hier heb ik meer verf gebruikt, en dus ook maar een vijfde lap toegevoegd. De verf heeft als samenstelling 60 ml. Turquoise, 22,5 nl. Roze toermalijn en in de ovenschaal is aan 1 kant 15 ml. onyz/zwart gegoten. De eerste lap is heel diep en mooi van kleur, maar de andere 4 die er bovenop kwamen mogen er ook zijn. Hier zie je trouwens wel dat Turquoise de grootste verfkracht heeft!Na deze crash-methode nog een grotere lap in het restant verfbad gelegd voor een nacht, in een wrong, leverde dit op (over verfkracht gesproken!), mooi voor de achterkant:
En voor de onderste rij heb ik de hoeveelheid verf vermindert maar een groter aandeel Roze Toermalijn gebruikt (oh ja, de eerste serie was met Robijn maar ik had weer zoveel rode spikkels dat ik gauw ben overgestapt op roze toermijn die hier veel minder last van heeft): 15 ml. Roze Toermalijn en 7,5 ml. Turquoise (plus 5 ml. Onyx aan 1 kant in de schaal)In het restantbad een nachtje staan, leverde deze prachtige tekening op:Terwijl ik bezig was met het knippen voor de kwaststreepquilt, zag ik de geelgroene lapjes ineens naast de nieuw geverfde lapjes liggen, da´s een mooie combinatie!

6 opmerkingen:

Aart zei

Mooie lappen Nienke! Heb je er al plannen mee, of wordt het een wintervoorraad?
http://quiltaart.blogspot.com

Margeeth zei

Ik heb het idee dat turqoise niet zozeer de grootste verfkracht heeft, als wel de langzaamste. Als je een mengexperiment doet met turquoise en een andere kleur en dan steeds na een half uur een nieuw lapje erbij, dan zie je dat in eerste instantie de andere kleur overheerst. Na verloop van tijd is de andere kleur uitgeverfd, maar turquoise gaat stug door, zodat de lappen steeds meer turquoise worden. Dit is ook goed te zien bij het verven van lappen in 'oude' verfoplossingen (waar je al iets in hebt geverfd en die al een nacht hebben gestaan). Op turquoise geverfd groen wordt lichtblauw en op turquoise geverfd lila wordt ook lichtblauw.
Mooie lappen trouwens en heel interessant de methode van Katie Pasquinie Masopust waar je het in je vorige blog over had.

christina zei

Vooral die grote lappen vind ik prachtig geworden.

Nienke zei

@Margeeth, dank je wel voor de heldere toelichting!
@Aart, ja ik wil graag iets in de richting van Optical Art maken, de bol of iets anders. Heb in Photoshop ook een filter ontdekt dat dit kan, als je een afbeelding van een grid neemt kun je daar mee spelen. Als ik het volledig uitgedokterd heb, zal ik er over bloggen!

Nienke zei

@christina, ja zo zie je maar, als iets de tijd krijgt wordt het vaak mooier ;-)

marjolijn zei

kwijl, kwijl, zever, zever.... wat een prachtige lappen weer.