vrijdag 8 oktober 2010

4 in-de-magnetron verven

Dat stof stapelen in bakjes intrigeert me wel en verven in de magnetron ook, dus gisteravond weer een ´crash´experiment gedaan.

In een glazen ovenschaal met plastic deksel (om de verfexplosie in de magnetron te voorkomen) liet ik 75 ml. soda-ash/zoutoplossing en een doorweekt lapje zakken. (De lapjes dit keer voorgeweekt in soda-ash/zoutoplossing voor een minuutje, omdat ik de vorige keer witte plekjes had in de magnetronmethode).

Daarbovenop 45 ml. verfvloeistof (bestaande uit 30 ml. turquoise en 15 ml. robijn).
De fat-quarter was in vieren gevouwen. In één hoek in de schaal een scheutje onyx gegoten. Aangeduwd, en 30 seconden in de magnetron met het deksel erop (los).

Weer 75 ml. soda-ash zoutoplossing erbovenop gegoten, nieuw doorweekt lapje erop, aanduwen, en nogmaals 30 seconden in de magnetron.

Weer 75 ml. soda-ash zoutoplossing erbovenop, nieuw doorweekt lapje erop, aangeduwd en even 10 minuten laten staan (het voelde al zo warm aan dat het me niet nodig leek om het opnieuw in de magnetron te doen).

Weer 75 ml. soda-ash zoutoplossing erbovenop, en een laatste lapje erop, aangeduwd en nogmaals 10 minuten laten staan.

Ik had geen zin om te wachten en bovendien vind ik mijn lappen vaak veel te massief, van kleur zonder veel tekening dus de gok gewaagd en na dit hele proces (wat in totaal nog geen half uur geduurd heeft), de lapjes uitgeknepen en in een bak koud water laten glijden.

Hier een half uur in laten staan om te ´schrikken´. Ik denk altijd maar dat de vezel wel de kans moet krijgen om zich weer te sluiten. Na een half uur uitgespoeld, gewassen met kleurfixatie en gestreken. En toen had ik 4 lapjes die in dezelfde kleurreeks zitten en ieder een andere waarde hebben. Echt mooi! Morgen ga ik de sessie nog eens herhalen met kleuren die hier dicht bij zitten.
7 opmerkingen:

Aart zei

Ik neem aan dat de 2 lichte lappen aan de bovenkant van de onderste foto alleen maar gekleurd zijn door de warmte van de onderste 2?
Fijne dag! http://quiltaart.blogspot.com

Nienke zei

Ja klopt Aart, de schaal was al zo warm dat ik bang was dat ik de verfstructuur kapot zou koken als ik het nogmaals zou verhitten. Als dat al kan trouwens, dat weet ik niet, maar warm is warm genoeg blijkt wel ;-). Wel heb ik de lapjes goed aangeduwd onder water.

marjolijn zei

Wow, wat een prachtige lapjes Nienke. Een zeer geslaagd experiment. En wat simpel! Dat maakt het nog extra leuk. Dit ga ik ook zeker uitproberen.

Margeeth zei

Heel erg mooi geworden. Het 'massief-probleem' herken ik wel, mijn lapjes zijn vaak of bijna effen, of er zitten veel te veel witte plekken in. De truc is niet teveel verf en precies genoeg roeren, schudden of aanduwen en soms lukt dat wel, maar meestal niet.

Anneke van Diggelen zei

Weer een geslaagde methode!! Lijk me erg leuk om ook uit te proberen maar ik heb geen extra magnetron en in om dit in de gebruikte magnetron te doen lijkt me niet zo goed denk ik?? Maar ik moet zeggen je stoffen zien er mooi uit

Groetjes Anneke

Suus zei

Ze zien er erg mooi uit.

Nienke zei

@anneke, nee het is wel aan te raden om een aparte magnetron te gebruiken, je moet geen verfdeeltjes in je eten krijgen!
Maar in de rijstkoker werkt het ongetwijfeld ook als je een glazen pot op de bodem zet in een laagje water en dan telkens een lapje erbij na 10 minuten.