donderdag 7 oktober 2010

Minder geslaagd experiment, toch mooi

Ok, ik had me ooit voorgenomen om alle experimenten online te zetten, dus hier komt een minder geslaagd experiment ;-). Op andere blogs zie ik allerlei prachtige batiks ontstaan mbv. sojawas o.a. bij Margeeth en bij Farbwelten met Potato-Dextrin.

Dat wil ik ook nog een keer proberen maar ik heb een hekel aan lastig uitwasbare spullen (ook al is sojawas zoveel makkelijker dan reguliere batikwas). Ik peins er niet over om mijn zelfgeverfde lapjes heet te wassen. En de keer dat ik met mijn vingernagels meelprut uit een zijden lapje moest schrapen, staat ook nog vers in mijn geheugen. Daarom ben ik op zoek naar een ´reserveringstechniek´ die wel wateroplosbaar is, en toch lang genoeg weerstand biedt in een verfoplossing om nog iets op te leveren. Volgen jullie mij nog? Ik wil dus eigenlijk een in water-oplosbare wassoort die het een paar uur volhoudt alvorens op te gaan in de verfoplossing. Kun je lang zoeken, hoor ik je al denken maar goed, ik hou vol.

Afgelopen weekend heb ik het eens geprobeerd met het verdikkingsmiddel waar je procion mee kunt verdikken tot printpasta. Het heet Soltose C5, en het is een zetmeel soort. Ik heb dit als kleurloze pasta opgebracht op een lap met een sponsroller en op laten drogen.

Vervolgens een eerste laag met water verdunde procionverf opgebracht. Het zag er nog veelbelovend uit.

Weer een laagje verdikkingsmiddel opgebracht, laten drogen en een tweede verdunde procionverflaag erover heen, rood dit keer. Helaas na het drogen, spoelen en strijken had ik slechts een hele vage tekening in de stof, niet lelijk, best wel subtiel eigenlijk maar niet wat je voor ogen hebt.

Ondertussen weet ik ook al wat ik beter had kunnen doen. Als je een watergevoelige reserveringsmiddel neemt, moet je natuurlijk verdikte printverf erbij gebruiken, omdat daar veel minder water in zit dan in aangelengde procionverf. Volgende keer beter. Ondertussen heb ik met een restenlapje erbij toch een mooi setje op de plank liggen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind het eigenlijk een mooi lapje geworden!Met bloem heb ik toch wel goede ervaring,misschienmoet ik je eens vertellen hoe ik het gedaan heb?
Marrie-Jette.

Margeeth zei

Ik vind ze op zich wel heel mooi geworden.
Bloempap heb ik ook geprobeerd, maar dat was inderdaad een vreselijke klus om de bloem er weer uit te krijgen.
Mijn lapjes van de sojawas zijn op zich wel heel mooi geworden en hebben volgens mij niet echt geleden onder het heet wassen, maar het was wel een klus om alles (de wasmachine, de gootsteen) weer schoon te maken én er is nog een nadeel dat ik nog niet op mijn blog had genoemd, door het hete strijken zijn er wel een paar lapjes waar een strijkijzer 'op staat'.

Ik heb ook wel eens gehoord van mensen die het met wateroplosbare lijm doen. Eerst lijm op de stof, dan laten drogen en verven en dan uitwassen. Ik denk alleen dat je er niet echt fijne patronen mee kunt maken.

marjolijn zei

Toch fijn te lezen dat het ook wel eens misluk, want ik kreeg toch echt het idee dat alles mooi werd bij jou! Toch zijn deze lapjes best goed te gebruiken, alleen wel iets anders dan gepland.
groetjes, Marjolijn

Suus zei

Ze zijn zowiezo heel goed te gebruiken, ach en je leert er weer van. Ik denk ook dat een vedikte verf misschien beter geweest was. En misschien dan laten drogen eerst voordat je het uit spoelt, gaat dan op breakdownprinting lijken,maar dan doe je het nu meteen op de stof.Ik zal dit ook eens uit proberen.