dinsdag 26 oktober 2010

Afmeten

Gisteren vroeg Suus hoe ik de hoeveelheden afmeet.

Daar heb ik twee hulpmiddelen voor!
De eerste is een setje van IKEA (1 euro voor 4 lepeltjes: 1, 5, 15 en 100 ml) en daar koop ik dan gelijk meerdere setjes. Ga ik dan mixen en mengen, dan leg ik bij iedere kleur een volledig setje en hoef ik niet steeds te spoelen (op de onderste foto nog een ´uit de collectie´ setje maar er is al een alternatief, zie foto links).
Daarmee kan ik de grote hoeveelheden, met name 5 en 15 ml. goed afmeten.
Kom ik onder de 1 ml. dan gebruik ik daarvoor liever de pipetjes, die ook Stof tot Verven in het assortiment heeft, klik hier.
Deze hebben een verdeling 0,5 - 1 - 1,5 - 2 - 2,5 ml. Heb je 0,8 nodig, dan gok ik zo´n beetje tussen 0,5 en 1 in, zo precies komt het nou ook weer niet! Er blijft ook wel eens een druppel ergens hangen nietwaar.

Dit werkt echt ideaal! Ik betrap me er zelfs op dat ik bijv. 8 ml. ook met de pipetjes
doe, in vier keer 2 ml. Groot voordeel is nl. ook dat de pipetjes zo lang zijn dat ze niet wegzakken in deze ovale bakjes, die ik ook superhandig vind en vaak gebruik, klik hier.

De grotere IKEA schep is ook een hele handige maat, bijv. voor de zoutsoda-oplossing, of om water bij je verfpoeder te scheppen. Kortom, kleine investeringen in lepeltje, pipetjes en bakjes, heb je jarenlang plezier van!


Oh ja, op deze foto zie je ook dat ik de soda/zoutoplossing aanmaak per 1,5 liter in ex-wasmiddel-flessen bewaar. Gaat prima. Als jullie nog tips hebben, zijn ze hier welkom!

6 opmerkingen:

Margeeth zei

Ik had altijd de maatlepeltjes van de Hema, daar stond ook de maat in mililiters op. Totdat ik deze zomer nieuwe wilde kopen omdat de oude in de verhuizing kwijt waren gegaan, toen stond er ineens allemaal onzin zoals spoon en teaspoon op....

Nienke zei

Ah ja, in het kader van Jip en Janneke taal zeker, ergerlijk gewoon, bij IKEA al net zo! Maar, op zichzelf zijn er wel vaste maten gekoppeld aan de begrippen. Zo is (table)spoon standaard 15 ml, teaspoon = 5 ml. En die allerkleinste heb ik wel eens nagemeten en kwam op 1,25 ml.
Afijn, 1 x nameten met de pipet en water en je weet het voor de toekomst!

Nienke zei

Nameten wel noodzakelijk als je ziet hoe de definitie kan verschillen per land:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_weights_and_measures

Suus zei

Ah ha dat is een mooie en fijne uitleg Nienke, je bent geweldig. Hartelijk dank. Gr Suze

christina zei

die tip van de waspoederflacon is zeer welkom. Dankjewel.

Unknown zei

Hallo mensen

Hoe maken jullie de tekening op de stof? Met een touwtje misschien.