zaterdag 25 juni 2011

Verven met stokroos

Toen we hier vorig jaar kwamen wonen, hebben we eigenlijk direct al een stukje tuin vrij gemaakt om wat ´verfplanten´ te kweken. Waaronder de zwarte stokroos en die bloeit nu, bijna bizar om zwarte bloemen te zien:


Volgens het boek ´A dyers Garden´ van Rita Buchanen, kun je met alle stokrozen verven, ook de roze maar de zwarte geven de mooiste tinten. Je hebt hiervoor de bloemblaadjes nodig, dus niet het groen.
Ik heb 50 gram materiaal bij elkaar gezocht (wol, zijde en katoen), deze een uurtje voorgebeitst in een pan water met een schep aluin al pruttelend.

Van 30 bloemen de blaadjes verzameld en in een ander pannetje 30 minuutjes laten trekken. Dan de stofjes erbij, en een uurtje doorpruttelen:


Na uitspoelen en centrifugeren, komt het er zo uit te zien als de linker helft, paarstinten. De rechter, groene helft heeft nog 5 minuten in een badje warm water met een theelepel ammoniak gelegen, is de kleurverandering niet groot?


De lichtste onderop is katoen, het lapje erboven zijde. Het strengetje en het donkere lapje zijn wol. Bloemblaadjes kun je om de paar dagen verzamelen en het beste in de koelkast bewaren tot je aan verven toe bent.

13 opmerkingen:

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat leuk zo met natuurlijjke materialen verven, wol reageert dus veel meer dan katoen. Weet je hoe een sterkere reaktie van katoen te verkrijgen??? In de toekomst wil ik dit ook gaan uitproberen. De zijde doet het ook heel goed, prachtige aarde tinten heb je gecreeerd.

Nienke zei

@Corinne, nee katoen is echt een superlastige vezel om plantaardig te verven. En ik wil geen superagressieve hulpmiddelen gebruiken, dan stap ik liever over op Procion.

Aart zei

Breng me niet op ideeën, ik heb zelf geen tuin, om nu iemand anders tuin leeg te plukken, niet zo'n goed idee!
Veel plezier met je verfplanten.
http://quiltaart.blogspot.com

Sonja Thalen zei

Prachtig, die zwarte stokrozen, ik heb pas witte geplant in mijn tuin, maar deze bloeien nog niet. Je stofjes zien er mooi uit.

Marijke zei

Wat een prachtige resultaten zeg!
Je bent weer lekker bezig geweest en wat heerlijk dat je dat allemaal deelt met ons. Dankjewel!!

Anoniem zei

Is het heel erg als ik zeg dat ik het bijna jammer vind van die prachtige stokrozen.....
Marrie-Jette

Nienke zei

§Marrie-Jette, nee natuurlijk niet, ik denk er net zo over daarom doe ik het alleen maar als experiment ;-). Wil je zaadjes?

Anoniem zei

Als experiment is het natuurlijk prachtig gelukt....Ik heb het heel lang geleden ook allemaal uitgeprobeert maar nu denk ik dat je heel veel werk met vrij matig resultaat overhoud.Of je moet zulke agressieve hulpmiddelen gebruiken.Ik wil wel wat zaad want ik ben dol op stokrozen!Ze wandelen wel je tuin door.
Marrie-Jette

Anoniem zei

Hallo nieke,

ik heb al aardig wat ervaring om te verven met planten.
Katoen is lastig omdat het geen eiwit bevat zoals dierlijke vezels ( wol/zijde),Dahlia,s doen het ook goed,en de onrijpe walnoot, vrouwemantel en uienschillen, loof van de worteltjes en het boerenwormkruid dat langs de weg groeit.
beitsen doe ik met soda , aluin en amoniak.
gewoon alles uitproberen , soms heb je niets soms prachtige kleuren.

ellen siemer

Anoniem zei

Enorm verschil - beide heel mooi. Heb je al aan eco-printen gedacht? is volgens mij erg mooi met stokrozen.

Anoniem zei

prachtig die zwarte stokrozen ik heb ze vorig jaar ook uitgezaaid en er is zeggen en schrijven 1 plant die het goed doet en die staat bij mijn dochter in de tuin.
gr annemiek

Unknown zei

Oh wat en leuk idee, ik heb veel stokrozen in de tuin maar geen zwarte maar wel hele donkerrode.
Groet Thea

Hannie de Beer zei

Wat een verschillend resultaat met toevoeging van amoniak! Allebei mooi. Prachtig die zwarte stokrozen. Eco printen lijkt me ook erg goed gaan met deze srokroos, net zoals Tineke zei..