maandag 20 juni 2011

Verschillende kleurenseries op een rij

Hier nog even de stalenkaart van de serie van 36 kleuren van het vorige blog.
Voor alle duidelijkheid, je mixed deze kleuren zelf van een rood, een geel en een blauw in bepaalde verhoudingen, (ik heb het hier al eens beschreven: klik hier) mooi toch wat je daar allemaal van kunt maken:


Hier zie je de 100% tint in het midden, links ervan de 10% en rechts ervan dezelfde kleur maar dan met 10% onyx (zwart) erbij.

Nu ik voor de vierde keer de 36 kleuren heb geverfd (steeds gebaseerd op mixen met een gele, een rode en een blauwe procion), kan ik ze mooi eens op een rijtje zetten om te vergelijken:

Eerste helft:


Tweede helft:


Erg leuk om te zien. Je ziet dat de donkerblauwe Azuriet, de Turquoise en de Fuchsia/Toermalijn heel sterk zijn. Als die in een serie zitten, overheersen ze. Goed om te weten. Eigenlijk moet ik nu nog eens een serie doen met tinten die geen van allen overheersen, de citrien, de koningsblauw en de rode jaspis. Kijken wat daar weer uitkomt. Wordt vervolgd.

10 opmerkingen:

Janny zei

Ontzettend leuk zo, al die kleuren! Zelf plak ik ook altijd staaltjes in een schetsboek, maar het komt er eigenlijk nooit van om exact eenzelfde kleur nog eens te maken. Veel succes met je experimenten!

Ineke zei

Super mooi!!

Anoniem zei

Erg gaaf!Zit er werkelijk nog zoveel verschil in de procionverf?Ik weet niet beter dan dat er acht hoofdkleuren zijn.ztoch de moeite waard om ja daar eens in te verdiepen.Bedankt maar weer,zelf kan ik het nooit zo goed beschrijven voor een ander.
Marrie-Jette.

Aart zei

Inderdaad leuk al die kleurtjes, hier moet ik me nog een keer in verdiepen. Met jou digtale hulp zal dat wel lukken.
http://quiltaart.blogspot.com

Nienke zei

@Marrie-jette, er zijn 24 primaire, ongemixte hoofdkleuren Procion... veel he?? Te herkennen aan de code MX cijfer en/of letters. Hier vind je de lijst:
http://www.pburch.net/dyeing/FAQ/pureMXcolors.shtml.
STV verkoopt 6 hoofdkleuren plus Onyx plus Roze toermalijn, dus 8 pure kleuren. Daar kom je natuurlijk al heel ver mee. Maar juist in die blauwe hoek vond ik het verschil tussen turquoise en azuriet (indigo) wel erg groot, vandaar dat ik deze tussenkleur, Koningsblauw (MX-R)eens heb uitgeprobeerd.

Nienke zei

@Janny, ja ik pak toch wel geregeld het stalenboek omdat ik een bepaalde kleur zoek. Wil deze zomer nog eens een mooie foto helemaal naverven qua kleuren en er dan een abstracte quilt van maken. Dan komt het vast goed van pas!

Nienke zei

PS. Herstel, Onyx is geen pure kleur maar ook een mix.

Hannie de Beer zei

Helemaal te gek deze verfexperimenten! Ik ben superblij met de lijsten die je me stuurde. Mu moet ik het echt eens gaan proberen!

Anoniem zei

Nienke ik kijk mijn ogen uit!Het is net wat je zegt de blauwe vind ik ook altijd een beetje moeilijk.Eigenlijk een kleur die ik ook wel graag er bij zou willen hebben.
Marrie-Jette.

Elly Wijnen zei

Prachtig en wat een moed om dat allemaal zo precies te doen en te vergelijken. Ik bewonder je!