vrijdag 24 juni 2011

Dagje exposities in Noord-Nederland

Meestal heb je in de zomer lekker veel tijd en is er dan juist weinig georganiseerd op expositie gebied. Maar dit jaar heb ik een leuke route gevonden met vier interessante exposities:


A. Grou - Quilt ontmoet steengoed
1-5-2011 tot en met 31-10-2011

Deze tentoonstelling laat een ontmoeting zien tussen in eerste instantie twee heel verschillende objecten. Mineralen zijn kleine wonderen der natuur. De quilts zijn geinspireerd op de wonderen van de natuur.
Wie goed kijkt ziet de kleuren en vormen vanuit de natuur terug in eigentijdse quilts van Tiny Koppens. De al eeuwen oude quilttechnieken zijn gecombineerd met nieuwe, moderne quilttechnieken en verschillende materialen. Daardoor komt de kunstenares tot heel heel nieuwe creaties op quiltgebied.

Tentoonstelling van 1 mei tot 1 november 2011. Mineralogisch museum Grou, Leechlan 22 Grou


B. Veenwouden - Texui met ´Transitions´
18-6-2011 tot en met 21-8-2011
TeXui met ‘Transitions’ terug in de Schierstins.

TeXui is een collectief van textiel kunstenaars, die streven naar vernieuwing en verdieping van textiele kunst. De vernieuwing bestaat vooral uit het zoeken naar en experimenteren met ongebruikelijke materialen om idee├źn uit te drukken. De verdieping komt tot uiting in de gedachten die achter het werk liggen. Een thema, zoals nu ‘Transitions’, laat zien hoe verschillend de invalshoeken kunnen zijn. In de ongeveer tien jaar, die de groep bestaat, is de samenstelling van de groep wel veranderd, nieuwe kunstenaars hebben de plaats van de andere ingenomen. Met hun karakteristieke werk dragen ze bij tot het steeds veranderende gezicht van de groep. In 2007 exposeerde TeXui al in de Schierstins in Veenwouden met ‘Labyrint’, nu is de groep terug met de thema-tentoonstelling ‘Transitions’.

Bij ‘Transitions’ kan men denken aan veranderen, verschuiven, overdragen, zowel letterlijk als geestelijk, zoals van ouder op kind of van leraar op leerling. Men kan ook denken aan vervellen, vergaan, vernieuwen of verouderen. Veel inspiratie voor de leden van TeXui voor een geheel nieuwe expositie met werken op vrij groot formaat (100cmx80cm)

Leden van TeXui: Rita Berghuis, Elke Boesewinkel, Hanne Capel, Willy Doreleijers, Jelly Dijkstra, Wille Groenewolt, Marjon Hoftijzer, Annette Jeukens, Jacqueline de Jong.

Categorie C, tussen 15 en 25 quilts

Locatie: Cultureel Historisch Centrum De Schierstins, Hoofdstraat 1, Veenwouden. www.schierstins.nl


C. Veendam - MeerArt met Ze voeren over zee...
3-4-2011 tot en met 28-8-2011

De Duits-Nederlandse groep MeerArt exposeert in het Veenkoloniaalmuseum maritieme werken met het thema "Ze voeren over zee...".
Open: di-do 11.00-17.00 uur, vrij-ma 13.00-17.00 uur
Categorie A, meer dan 50 quilts.

Info: http://www.veenkoloniaalmuseum.nl/ of ritaberghuis@hetnet.nl

Veenkoloniaal museum, Museumplein 5, Veendam


D. Nieuw Buinen - duo expositie Lena Nieborg en Marjolijn de Wijk
1-6-2011 tot en met 27-8-2011

Lena is een textielkunstenares pur sang. Als verpleegkundige vertaalt zij haar kuntstwerken over de menselijke anatomie tot een originele kunstvorm. Zowel de binnen- als de buitenkant inspireren haar tot het ontwerpen van haar schilderijen. De fijne professionele kneepjes leerde zij van Colette Berends.

Marjolijn is een eigentijds quilter. Haar quilts kenmerken zich door haar bijzonder kleur- en materiaalgebruik, hetgeen zeer verrassende resultaten geeft. Samen met haar quiltgroep 'De Uitdaging' is ze op zoek naar nieuwe technieken en composities. Zo brainstomen zij over oplossingen omtrent alle noviteiten die maar met textiel en garens te maken hebben.

Atelier - Galerie De Naaidoos
Zuiderdiep 74, 9521 AV Nieuw Buinen
(afslag Nieuw-Buinen West)
(0599) 62 06 76
Geopend maandag t/m zaterdag 13.00-17.00 uur.
Groepen tot 50 personen mogelijk op afspraak.
http://www.denaaidoos.nl/expositie/

En dan de tijd die over is, besteden aan de winkel in Nieuw-Buinen... topdag toch? Ik ga een datum plannen!

NB. met dank aan het Quiltersgilde met hun zeer gewaardeerde Expositiekalender.

4 opmerkingen:

joke zei

Klink goed. Als je toch zo hoog zit is Tuinstruinen misschien ook wel een optie.
Een tuinenroute rondom Steenwijk waarbij in elke tuin textielkunst van Steekplus te vinden is. www.tuinstruinen en steekplus.blogspot.com/search/label/Tuinstruinen.
Groet,
Joke

Wijmpje.blogspot.com zei

Dat heb je goed bekeken Nienke,ik wil ook wel met je mee, zeer interessant lijkt me dat.
Groetjes Wil

Anoniem zei

....en dat wil je allemaal op een dag doen?Geweldig wat zou je een mooie dag hebben....
Veel plezier!
Marrie-Jette.

marjolijn zei

Zo, dat wordt wel een heel intensief dagje! Laat je svp een reactie achter in het boekje dat in de tuinkamer ligt? En misschien daar samen even thee drinken?
gr. Marjolijn