dinsdag 1 maart 2011

Traditioneel én modern

Dank voor jullie leuke reacties onder de blogpost over de sampler. Ik ben ook een voorstander van de traditie behouden en het nieuwe daaraan toevoegen. En het allermooiste vind ik het nog als quilters in staat zijn om op de basis van de traditie iets moderns neer te zetten. Dat klinkt cryptisch maar ik kan wel wat voorbeelden laten zien. Met name het Storm-at-sea block leent zich heel goed voor het maken van achtergronden.Deze prachtige quilt is van Wil Opio Oguta. Inmiddels heeft ze de quilt nog moderner gemaakt en die kun je in september in Birmingham bewonderen. Maar op deze foto kun je het block nog goed zien.

En ook deze zonsondergang vind ik beeldschoon (hier te vinden)


Of wat te denken van deze combinatie, waar de naam van het block nog maar eens benadrukt wordt. (hier te vinden)


Storm at sea is wel een block wat zich bij uitstek leent voor achtergronden. Maar deze op het block Ocean waves geinspireerde quilt, vind ik ook mooi in combinatie met de vissen en golven. (hier te vinden)

Soms is een block de basis maar word het toch anders door eraan te sleutelen en felle kleuren te gebruiken zoals in deze pineapple quilt (hier te vinden


Op het blog Quilt Inspiration vind je nog meer voorbeelden van traditionele quilts die door het kleurgebruik weer heel modern worden. Zoals deze kaleidoscope quilt.


Of deze quilt die ook nog als patroon gratis te downloaden is. (klik hier)Ik vind het prachtig als je voort kan borduren op een traditie. Daarom vond ik het leuk om de sampler te maken en me te verdiepen in verschillende blocken. Als de sampler af is, ga ik als eerste met dit moderne kleurenwiel aan de slag (klik hier). De basiskennis voor het naaien zal me daar wel bij helpen!


7 opmerkingen:

Aart zei

Ja, Nienke, als we genoeg inspiratie en lef hebben, kunnen we toveren met kleuren en naald en draad.
Dit is denk ik, de basis van onze verslaving.
http://quiltaart.blogspot.com

Dea zei

Wat een leuk logje heb je geschreven, Nienke! Je laat prachtige voorbeelden zien van een moderne interpretatie van traditionele quilts. En de links die je geeft, zijn ook zeker het bekijken waard, dankjewel.
Ik vind de link tussen traditioneel en hedendaags ook erg mooi, om te zien in een quilt maar ook om zelf, in figuurlijke zin, te ervaren. Als ik aan het quilten ben, overvalt me regelmatig een gevoel van verbondenheid met al die vrouwen in de geschiedenis die ook hebben gehandwerkt (daar valt quilten tenslotte onder). In mijn eigen familie sta ik ook in een traditie wat dat betreft: ik handwerk, mijn moeder handwerkt, haar moeder handwerkte en mijn oma's moeder zal vast ook heb gehandwerkt. Mooi idee vind ik dat.

marjolijn zei

Oh, wat heb je hier toch weer heerlijke voorbeelden bijgehaald. Je maakt er werkelijk een geweldige studie van! Bedankt Nienke.

Wil zei

Wat leuk om mijn quilt hier terug te zien :-))

christina zei

Ook in boeken zie je vaak dat een basispatroon wordt gebruikt voor artquilts. Dat vind ik wel heel mooi om te zien.

Dat wat jij nu wilt gaan maken past wel heel mooi in het verlengde van al jouw geverfde lapjes. Maar al dat gepriegel, ik moet er niet aan denken.

ina zei

Nienke, dit is een hele mooie blog - recht uit mijn hart, traditie verbonden met nu. Ik ben zelf weer hele leuke plannen aan het maken.

Anoniem zei

Bij het zien van zoveel moois gaat er bij van alles kriebelen.....(en krabben helpt niet)!Dank voor zoveel moois en de inspiratie die jij mij altijd weer geeft!
Marrie-Jette.