maandag 7 maart 2011

Labels met behulp van fototransferpaper

Om een quilt af te werken, is een label mooi en noodzakelijk als je de quilt ergens naar toe wilt sturen of achter wilt laten. Met daarop de nodige informatie. De naam, door wie de quilt gemaakt is, wanneer, de maat, en eventueel een afbeelding van de oorspronkelijke inspiratie of een logo. En wat te denken van een postcode plus huisnummer voor het geval je quilt in de post kwijt kan raken?

Een makkelijke manier om zo´n label te maken is een etiket in Word op te maken en deze op transferpaper uit te printen.

Hier een korte werkwijze:
1. Maak in Word een etiket aan met de benodigde gegevens, al dan niet met een afbeelding ingevoegd.


2. Een programmaatje waar ik ontzettend veel plezier van heb, ook hierbij, is het Knipprogramma. Op nieuwe computers zit dat er standaard op, anders kun je Screencapture hier gratis downloaden.
Met dit programmaatje kun je op je beeldscherm een rechthoek selecteren en vervolgens als plaatje opslaan. Maak van je Word-document een ´plaatje´ via Screencapture of het knipprogramma (wellicht eerst even afdrukvoorbeeld oproepen om een ´schoon´ plaatje te krijgen). Deze uitsnede sla je op.

3. Vervolgens open je deze afbeelding in het programma Paint wat standaard op een computer zit. In Paint zit de optie afbeelding draaien/spiegelen.Spiegel de afbeelding via de knop ´Draaien´ en sla deze op.

4. Nu kun je de afbeelding weer invoegen in een nieuw Word-document, dat komt er dan zo uit te zien:Je kunt er ook meer onder elkaar plakken voor een efficienter gebruik van het transferpapier. Als je het lege restant van een vel recht afsnijdt, kun je dat overigens ook een tweede keer opnieuw gebruiken.

Dit kun je printen op fototransferpapier in de Inkjetprinter. Op maat snijden, en met de goede kant op de stof leggen, bakpapier erop en een heet strijkijzer. Af laten koelen! Tot slot trek je voorzichtig het ruitjespapier er af. Ik strijk ze op de tunnel, daar is de stof glad, voordat de tunnel vastgenaaid wordt! Maar op een wit lapje strijken en daarna als label opnaaien kan natuurlijk ook prima.En nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig naar de voorkant die bij deze labels hoort ;-), nog even geduld...

7 opmerkingen:

marjolijn zei

Ik print de labels tegenwoordig ook, maar ik impregneer stof met BubbleJet2000, dat werkt ook prima. Maar ik ben zeker erg nieuwsgierig naar de quilt van Marijke.

Nienke zei

Wat een goede tip Marjolijn, hier vond ik een gebruiksaanwijzing: http://www.ninnenanne.nl/gebruiksaanwijzing.htm
Dat ga ik ook eens bestellen!

christina zei

Is dat echt de quilt van Marijke geworden? Als dat echt zo is, dan verdiend ze voor vandaag echt de hoofdprijs!

Nienke zei

Dit is de foto waarop de quilt geïnspireerd is. Nog even geduld, maar het wachten beslist waard.

Anoniem zei

Handige tip!

Anoniem zei

Je maakt ons wel heel nieuwsgierig naar de quilt van Marijke....
marrie-Jette.

Dea zei

Wat een mooie manier om labels te maken, Nienke. Bedankt voor de uitleg!