vrijdag 7 januari 2011

Van foto naar werktekening


Ok, keuze van de foto is gemaakt. Deze heb ik eerst in zwart-wit uitgeprint om betere nuanceverschillen in kleur te kunnen zien, en vervolgens overgetrokken. Van hypermodern Photoshop naar het betere handwerk ;-). Ik heb geen lichtbak maar onze bijzettafels hebben een glasplaat dus lamp eronder en klaar.

Ik trek de foto met een hele dunne fine-liner over want ik ga de tekening nog opblazen en wil dan geen megadikke lijnen krijgen. Na het overtrekken, wordt de tekening ingescand, en in Photoshop geopend. (gelukkig, we zijn weer terug bij het vertrekpunt ;-). Ik had de foto ook wel in z´n geheel kunnen opblazen maar dat kost veel inkt, en bovendien, ik ga straks met stijfselspray werken en ik ben bang dat de inkt dan afgeeft op de stof.

In Photoshop, kies je voor Bestand afdrukken. Dit scherm verschijnt dan:


Hier kun je de maat van je uiteindelijke werk in geven, in mijn geval 80 cm. breed (automatisch wordt de hoogte dan 1 meter want de maten zijn verbonden aan elkaar). Ook vink ik Centreren uit, want ik wil de volle tekening pagina voor pagina uitprinten en centreren zou me in de weg zitten daarbij:


Vervolgens moet je de coördinaten van het beginpunt invoeren. Nou de eerste pagina begint op B=0 en L=0


Die pagina druk je af.
En dan kies je opnieuw afdrukken, de vorige instellingen staan er nog in, maar nu moet je de pagina rechts hiervan hebben. Dus schuif je L 18 cm op. Dan krijg je B=0 en L= -18 cm. Daarna B=0, L=-34 etc tot je de bovenste reeks allemaal gehad hebt. Vraag me niet waarom het minus 18 en minus 34 is, want dat weet ik ook niet.

Dan gaan we naar beneden. De eerste van de tweede rij, wordt B=-27, L=0. De tweede wordt B= -27, L= -18 etc. Als je dit niet voor je ziet, je kunt in het zoekvenster ook gewoon de afbeelding verschuiven. Als je dat precies doet, dan zul je deze coördinaten ook ongeveer zien. Maar aangezien ik het heel precies wil hebben, want ik moet ze ook nog aan elkaar plakken, doe ik het liever handmatig.

Als elke pagina is uitgeprint, heb je nog een half uur plakwerk maar dan heb je jezelf een gang naar copyshop uitgespaard en redelijk veel geld. Want ik wil dit op dikker 160 grams karton (want ieder stukje wordt een malletje) en in dit posterformaat ben je dan tussen de 20 en 30 euro kwijt.Ik heb de pagina´s aan de voorkant met Scotchtape aan elkaar geplakt. Het strijkijzer moet er straks nog overheen aan de achterkant en ik wil geen plasticresten op de strijkbout. Scotchtape weerstaat de hitte maar voor alle zekerheid aan de voorkant geplakt.

Als iemand nog een andere methode voor uitvergroten heeft, hoor ik het graag. Dit werkt goed maar is vrij bewerkelijk. Misschien zijn er handiger methoden?

10 opmerkingen:

ina zei

ik vind het zo knap, zoals je dat allemaal beschrijft........

Unknown zei

Zelf gebruik ik altijd het programma Posterazor om iets te vergroten. Je geeft aan hoe groot je het wilt hebben en dan wordt het op A4-formaat geprint. En dan aan elkaar plakken.
Rita

Ellen zei

Ik vind het helemaal geweldg ,ikzelf ben er niet zo handig in maar ga wel een poging wagen.
Bedankt voor de uitleg

Nienke zei

Superbedankt voor de tip Rita! Dit is ook 'open source' software dus vrij te downloaden, net als Gimp, je vind het snel via Google. Ik ga het zeker uitproberen!

Margeeth zei

Ik gebruik altijd het fotoprogramma dat gratis bij DH's camera zat. Je vergroot de foto tot de gewenste maat en dan kies je "poster printen". Je krijgt de poster inclusief plakrandjes op een stapel A4-tjes.

Willy zei

Raster Bator. Is gratis te downloaden en werkt prima!!!1

Anneke van Diggelen zei

Het klinkt allemaal heel ingewikkelt maar ik ben wel heel benieuwd naar je resultaat!!!
Succes!!
Groetjes Anneke

Suus zei

Wow het ziet er op papier al zo mooi uit.

Nienke zei

@Margeeth en Willy, ook supertips, dank je wel!! Fijn dat jullie je kennis hierover ook willen delen.

Dea zei

Wat een duidelijke en gedetailleerde uitleg!