zaterdag 29 januari 2011

Plantaardig verven van katoen

Na de workshop vorige week, was ik toch wel heel benieuwd of het me ook zou lukken om katoen te verven, al is het dan in een lichtere tint, met plantaardige verfstoffen. Ik had tarapulver gekocht bij Jolande, wat een beitsmiddel is wat ook gebruikt wordt voor het beitsen/voorbehandelen van katoen.


Een uurtje tegen de kook aan, en daarna gingen de lapjes een uurtje in een bad met roodhout en met blauwhout.
Ik heb werkelijk allerlei kleuren voorbij zien komen en had de meest grootse visioenen. Maar helaas, na al het werk, bleven er mooie maar lichte lappen over. Wat wel aardig is, op deze foto zie je heel duidelijk het kleurverschil met wol(strengen) en (bourette)zijde.

Ik heb het in elk geval gedocumenteerd. Want het zijn wel exact de kleuren die je soms op de huizen ziet in zuidelijke landen, of zelfs in Val d´Argent!


NB. Twee dagen later las ik deze blogpost over katoen verven, nieuwe optie die ik ook nog ga proberen!

Maar ik kon het toch ook niet laten om ook nog even met de Procion aan de slag te gaan, dit keer van de één naar de andere kleur op één Fat-quarter, door de lap op plastic in te smeren met gradaties. Gelukkig kwam die compleet naar mijn zin uit de verf.

5 opmerkingen:

marjolijn zei

Is een hele mooie lap geworden Nienke en dan heb ik het natuurlijk over de laatste lap. Jij hebt er iets meer tekening in gekregen dan wat ik had. Persoonlijk hou ik daar wel van. Leuke techniek he?
De strengen vind ik ook heel mooi hoor. Zeker als je zou willen gebruiken bij "stedenbouw", dan biedt dit zeker mogelijkheden.

Nienke zei

@Marjolijn, ik heb ze even (opgerold in plastic in een bakje) in de magnetron gehad, dat helpt ;-). Ja, echt superleuke techniek!

Liesbeth Wessels zei

Wat lichte kleuren, maar wel mooi, en inderdaad is het verschil in stof goed te zien. Onderste lap is ook mooi. groet liesbeth

Marja verf zei

mooie combinatie kleuren de onderste.......vandaag ook maar weer beginnen

Anoniem zei

Ik ben een week niet aktief op het net geweest en ik zie weer allemaal mooie lappen voorbij komen!Leuk he om met allerlei verschillende verfjes te rommelen.Ik heb hier nog verf van verschillende merken staan die ik al jaren niet meer gebruik...Belangstelling?
Marrie-Jette..
O,ja Nienke ik hou veel van je maar een quilt maken van mijb zondagsdoedel...?En dan nog wel van die maat....Wil je me gek hebben...Hahahaha ik moet er echt niet aan denken maar jij mag hem gerust gebruiken hoor...;)