vrijdag 7 januari 2011

Houdbaarheid van aangemaakte verf


Op het blog van Vicki Welsh las ik een interessante post over de houdbaarheid van verf nadat deze aangemaakt is, klik hier.

Nu zijn we het er met z´n allen wel over eens dat de verfkracht van aangemaakt verfpoeder vrij lang is, zeker een half jaar maar ik heb ook wel flesjes die twee jaar goed bleven, zeker als je het koud en donker bewaart.

Althans, en daar raakt Vicki een goed punt, het verft nog wel maar misschien niet meer in de oorspronkelijke intensiteit. En als je exact volgens recept verft (aan de hand van je stalenboek bijvoorbeeld), is dat natuurlijk wel erg belangrijk. Zij heeft de moeite genomen om in een experiment elke week een lapje te verven van de 11 basiskleuren Procion MX, in exact dezelfde condities en kwam uit op de volgende houdbaarheden zonder enig kleurverschil:

Cobalt - 63 days - 9 weeks

Sky Blue - 35 days - 5 weeks

Deep Orange - 63 days - 9 weeks

Grape - 63 days - 9 weeks

Turquoise - 35 days - 5 weeks

Jet Black - 35 days - 5 weeks

Deep Yellow - 63 days - 9 weeks

Cerulean - 49 days - 7 weeks

Lemon Yellow - 56 days - 8 weeks

Light Red - 56 days - 8 weeks

Opvallend dat Sky (Azuriet), Turquoise en Jet Black (zwart) als eerste minder krachtig worden. Dat is wel goed om te weten. Natuurlijk kun je de verf langer bewaren en er allerlei andere leuke dingen mee doen. Maar als je ze wilt mixen om andere kleuren te krijgen, volgens recept, is deze tijdslimiet een handige richtlijn!

11 opmerkingen:

Margeeth zei

De dingen die mensen uitproberen! Ik denk alleen dat de houdbaarheid ook beïnvloedt wordt door hoe je ze bewaard, in een koelkast (jaha) of gewoon op een plank in de schuur waar het in de zomer 35°C wordt. Overigens is ook het poeder niet onbeperkt houdbaar, ik heb ooit eens elders potjes gekocht en die waren vrij oud denk ik, de kleuren werden nogal bleekjes.

Nienke zei

@Margeeth, ja waar hoor, Vicki meldde dat ze de flesjes in de ´refrigerator´ had geplaatst. Dus koel én donker.

Nienke zei

PS. Haar blogpost heeft inlaadproblemen, maar de moeite van het wachten waard!

Aart zei

Dank je wel voor de informatie! Ik heb mijn lekwater weg gegooid, maar er nog wel even van genoten. Ik heb ze in het badwater gedaan, nadat ik de stop eruit had getrokken, Dat mengde leuk en door de stroming kreeg ik mooie strepen. Het was jammer dat het maar voor even was.
http://quiltaart.blogspot.com

Marion zei

Ik heb ook nog allerlei restjes staan, sommige ook rond de 2 jaar oud.Als ik dit gebruik maak ik eerst weer verse verf aan, en gebruik de restjes ( lees kliekjes ), voor het mengen. Oh ja, en ik ben het type natte vinger werk. Dus niet zoals jij die precies alles weegt enz enz.
Maar altijd leuk om te lezen.

Anoniem zei

ik heb dat ook wel gemerkt maar het is niet anders.Toch blijft het wel heel lang goed vind ik.(ik ga het als het warmer word wel in de koelkast zetten)
marrie-jette.

Suus zei

Dit is weer zeer nuttige informatie, ik wist ook niet dat je het koel moet bewaren. Dank je wel Nienke.

marjolijn zei

nee, ik wist dat ook niet. Zo blijf je bijleren.

christina zei

Mijn voorraad verfpoeder is groot, dus ook al werkt het niet meer zo geweldig, deze zal toch echt eerst op moeten voordat ik nieuwe koop.

christina zei

oh ja, en dan die koelkast. Hmm. dat ga ik dus niet doen. Het staat nu gewoon in mijn verfkamer op een plank en dat vind ik goed genoeg. Had het maar geen verfpoeder moeten worden, maar gebak of zo.

Dea zei

Wat goed dat mensen dit soort dingen uitproberen! En dat jij het weer met ons deelt. Dank je.

@Christina. LOL