maandag 10 januari 2011

Wol en zijde verven

Over 2 weken ga ik een workshop ´Natuurlijk wolverven van vilt en lontwol´ doen bij Jolande van Luijk van Fibreations. We moeten daarvoor 3 gevilte lapjes met meerdere soorten wol meenemen. Ik heb er gisteren maar vast vier gemaakt, en ter vergelijking alvast 1 in de Procion MX geverfd. In een glazen pot, gevuld met azijn en 10 ml. Azuriet en Robijn. Even 2 minuten in de magnetron, 10 minuten afkoelen en spoelen maar. Ik denk niet dat het over 2 weken ook zo gaat ;-), maar ik heb graag vergelijkingsmateriaal.

Ik hield natuurlijk nog een goed verfbad over en heb dat over een harmonicagevouwen zijden shawl in een ijsbak gegoten. Wederom 2 minuten in de magnetron (met deksel) en laten afkoelen voor een uur. Ik hou ook van vilten dus het leek me handig alvast een geverfde shawl klaar te hebben liggen.

Hoe groot was mijn verbazing toen ik de shawl uitspoelde, er heeft zich een heel mooi patroon in gevormd. Wellicht doordat de verfvloeistof maar tot de helft kwam en de warmte de verf door de stof omhoog heeft gestuwd. Het roze gedeelte is het stuk ´onder water´, daar heeft de Robijn vooral goed gepakt maar de stukken boven water zijn vooral door de Azuriet gekleurd. Mooi he? Die wordt niet meer gebruikt om te vilten hoor, die mag zo blijven! Moeders er blij mee gemaakt.4 opmerkingen:

Margeeth zei

Heel bijzonder geworden, die sjaal.

ina zei

mooie sjaal hoor

christina zei

oh ja, dat is ook al volgende week. Je zult Jolande vast en zeker mogen. Net zo'n enthousiast mens als jij.

En wat heb jij je moeder weer lekker verwend. Echt een kadootje he, zo'n mooie verflap waar je het niet verwacht.

Dea zei

Wat is dat een mooie sjaal geworden!