zaterdag 22 januari 2011

Plantaardig verven


Vandaag had ik nav. een tip van Christina, een superleuke workshop ´Plantaardig verven´bij Jolande van Luijk, de viltkunstenares, die in een oud schooltje in Peize alle ruimte heeft om je de bijzondere kneepjes van het vak bij te brengen.Hier wat voorbeelden van de kleuren die mogelijk zijn uit haar atelier:
We hadden wat naturel viltlapjes (en ik natuurlijk ook wat wollen garens) meegebracht. Na twee verschillende voorbeitsbehandelingen, hebben we geel geverfd met uischillen (opgevolgd door gulden roede), oranjerood met meekrap, en bruin met walnootschillen:
Ik vond het eindresultaat heel erg mooi. De natuurtinten zijn toch veel zachter dan de synthetische verfstoffen. Maar de grootste verrassing voor mij was het ecoprinten. Aan het eind van de dag pakten we ook nog wat lapjes en garen in met bladeren en houtjes, dat kwam er zo uit:En leverde na uitspoelen, dit op:


Ik had er al wel over gelezen in het boek Eco Colour van India Flint maar nog nooit uitgeprobeerd. Maar nu ik weet dat de afdruk echt blijvend kan zijn op wol en zijde, ga ik er vaker mee aan de slag. En voor iedereen die het een keer gedaan wil hebben of een gedegen start wil hebben, is deze workshop een absolute aanrader!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

mooie kleuren! ik verf ook graag met dingen die moeder natuur ons levert - de resultaten zijn altijd mooi en onder elkaar goed combineerbaar.

christina zei

Wat blijf je toch een grapjas. Mail je me vanavond nog dat het echt niet direct op de blog zou komen want je was moe.

Maar jou kennende was je nog steeds zo enthousiast dat het direct met ons gedeeld moest worden.

Het ziet er heel leuk uit. ga je nu ook zelf al die plantjes verbouwen?

Nienke zei

:-) De meekrap is afgelopen jaar al geplant maar die moet ook drie jaar groeien voor je er iets mee kunt. Maar een aantal dingen kun je ook gewoon in het bos vinden hoor. En alles is natuurlijk te koop als ik het verzamelproces een keer wil overslaan. Jolande heeft me overigens ook uitgelegd hoe je katoen plantaardig kunt verven, dus dat ga ik nu als eerste uitproberen!

Dea zei

Hé, ik had gisteravond toch al gereageerd? Reactie verdwenen, nog maar een keer dan. :)
Heel mooie kleuren! Deze spreken me nog meer aan dan de synthetische verfstoffen omdat ze inderdaad wat zachter zijn.
Ik heb de website van Jolande bekeken. De workshop die jij nu hebt gedaan, wil ik in de toekomst ook graag een keer doen.

ina zei

oh - dat wil ik ook: prachtig. Ik ga snel kijken op haar website. Ik zag al prachtig werk van haar laatst in De Smederij.

marjolijn zei

Oh, wat ben je weer lekker bezig geweest. Ziet er prachtig uit. Ik heb vroeger ook met plantaardige stoffen wol geverfd, altijd heel mooie kleuren. Vooral de meekrap had wel een voorkeur voor mij. Ben benieuwd wat je er nu mee gaat maken.

mia zei

Hoi Nienke, leuk he dat planaardige gedoe, de kleuren zijn anders dan je van commerciele verf. In de jaren 70 (oef wat klinkt dit oud) was er ook zo'n golf van natuurlijk verven, uien schillen, bietjes, rode kool, zwarte thee en noem maar op ging in de verfpan. Een tijdje terug weer eens gedaan.
Maar je resultaat met bosmateriaal ziet er prachtig uit.
gr. mia

Suus zei

Ziet er erg mooi uit. Leuke workshop zo te zien en te lezen.

Anneke van Diggelen zei

Wat een mooie kleuren, ik hou daar wel van!!
En dat allemaal van moeder natuur!!
In Bolivia zijn we in een soort fabriekje geweest waar ze lama wol met natuurlijke producten uit de natuur verfde was ook heel bijzonder om te zien wat een prachtige kleuren daar uit komen.
Lijk me ook heel leuk om zo'n workshop te doen.
Groetjes Anneke