vrijdag 27 augustus 2010

Lijm als resist


Ja, dat klinkt wat cryptisch maar ik weet het woord in het Nederlands niet en ik heb deze techniek op een engels blog gelezen.
De essentie is dat je een water-oplosbare-lijmstift (van die kinderlijm zeg maar) gebruikt als een soort was, daar een tekening mee maakt op een lap stof.
Laten drogen. Dan in een bakje. Daarop met zo min mogelijk water in de verfoplossing, de verfvloeistof opgieten. Ik heb voor een fat-quarter, 50 ml. soda-ash/zoutoplossing plus 20 ml. verf gebruikt. 20 minuten laten staan, en dan uitspoelen. Als je langer wacht krijg je vast weer andere, ook mooie effecten maar de lijm wordt opgelost door het water dus als je een dag wacht, zie je er niks meer van.
Na 20 minuten zijn de lijmplekken wel zacht en staan op doorbreken dus toen heb ik het koud uitgespoeld, gewassen en gestreken.
Dit is het eindresultaat, van de lijm vind je niks meer terug, ik vind het wel bijzonder:

7 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Wat een geweldige techniek heb je weer uitgeprobeerd!!! Ziet er leuk uit.
Gebruik je daar nu een pritt stift voor????
Mijn verfbestelling is binnen mijn vingers jeuken helaas heb ik nu 3 nachtdiensten dus moet ik even wachten (ha,ha dat zal niet mee vallen)

Groetjes Anneke

Nienke zei

@Anneke, nee het is meer van die waterige kinderlijm, die verkopen ze tegenwoordig ook in dit soort lijmstiften. Pritt-stift ga ik ook nog uitproberen ;-). Nou succes in de nachtdienst, hopen dat het rustig blijft!

Marion zei

Leuk idee, ga het vast een keer uitproberen.

christina zei

Wat een super idee. En ook nog makkelijk te doen!

Margeeth zei

Als je het een dag en een nacht laat staan, dan is de hele stof geverfd, maar omdat de verf steeds minder krachtig wordt, is de kleur waar de lijm zat lichter (sprak zij uit ervaring).
In het Nederlands heten deze technieken (waar ook bv batik bij hoort) volgens mij trouwens "reserverings techniek".

Nienke zei

@Margeeth, bedankt voor het delen van de ervaring en de naamgeving, weer wat geleerd, heerlijk toch dat iedereen bereid is kennis te delen, daar komen we allemaal verder mee!

Suus zei

Zo ik heb weer eens alles bij kunnen lezen. We zijn in huis nu eindelijk klaar.
Leuke techniek Nienke, moet ik ook eens uitproberen.