woensdag 18 augustus 2010

Kant verven

Bij Colette Berends leren we te schilderen met lapjes, en vaak zijn die lapjes van kant, omdat je er op een hele subtiele wijze nuance en schaduw mee aan kunt brengen. Hier als voorbeeld een detail van een textielschilderij van Colette:

In het grote geheel ziet het er zo uit:
Sorry voor de kleine foto´s maar het is niet mijn werk en ik wil Colette´s rechten niet schenden.


Ik vind dat een fascinerend proces. En het is ook op vele manieren inpasbaar. Zo had ik vorig jaar een quilt voor mijn schoonouders gemaakt van een patchwork landschap in Zuid-Afrika waar zij geweest waren en waar ze een ansichtkaart van meebrachten die bovenop ligt.


Ik was er wel tevreden over maar niet laaiend enthousiast, dus gevraagd of Colette met me mee wilde kijken en wellicht iets aan kon vullen. Nou, de kant- en tulezak erbij en opnaaien maar, dit werd het nieuwe eindresultaat:Beter he? En voordat je denkt dat je enorm moet investeren in duur kant, vaak kun je heel goed aan goedkope synthetische kanten komen, en die zijn relatief goed te verven. Alleen als er viscose in zit, is de kleur echt diep (vaak een borduurdraad in geborduurd kant) maar anders krijg je in elk geval toch weer een leuke tint.

Ik gooi altijd een tiental kleine lapjes bij elkaar in een emmertje en laat dat een paar dagen met elkaar in een soda-ash badje en verf inwerken op de verwarming. Dit is dan het mooie resultaat, veel tinten, veel bijzondere effecten.
En heel speciaal vind ik ook viscosefluweel, dat verft echt als de beste, beter nog dan de katoenen variant die je erboven ziet liggen:Kijk hier heb ik de katoenen lapjes in zakjes geverfd en een bijpassend potje met van alles en nog wat in één keer erbij geverfd, stof met gouddraad, kant, tijgerprintkant, en dan heb je gelijk een leuke mix aan kleurdieptes.En hier zie je nog een voorbeeld hoe dit kant verder verwerkt wordt, bijv. als haarversiering in mijn nieuwste twenties-textielwerk (want quilt kan ik het bijna niet noemen). Je hebt maar minimale hoeveelheden nodig!Let ook even op de stof van het gezicht, huidskleur met een bloemetjesprint, dat leer je alleen bij Colette...

6 opmerkingen:

Anneke van Diggelen zei

Je landschap ziet er inderdaad beteruit, het spreekt meer (vind ik)knap werk hoor.

Ook weer leuk om te zien dat kant ook goed te verven is.
Bij me rose tas had ik ook kant stukken meegeverfd, maar ik denk dat ik het langer had moeten laten staan???

Ik heb een bestelling gedaan bij stof tot verven,maar ik moet even geduld hebben ze zijn maandag weer terug van vakantie en gaan dan de bestelling weer verwerken.
Ik wil zo graag gaan beginnen met verven....

Groetjes Anneke

Anoniem zei

Hoi Nienke wil je wat van die lapjes meenemen als je komt?Ik wil ze even in het 'echie' en vooral voelen en als je het niet gek vind ook ruiken,proeven gaat me nou net te ver....Je opend weer heel wat leuke dingen voor....zucht:)....Heerlijk gewoon.
Marrie-Jette

christina zei

was jij niet degene die deze week nog verkondigde eerst genoeg geverfd te hebben?

Suus zei

Je afrika landschap ziet er erg mooi uit Nienke, levendiger. Erg leuk. Oh ik krijg ook zin om weer eens te verfen, en dan niet op de kozijnen maar alleen maar stof. Gr suze

Nienke zei

Het landschap is overigens van zelfgeverfde bourettezijde (de groffere variant van STV) gemaakt. Die verft erg mooi en is goed te verwerken.
@MJ, ik neem wat mee hoor maar je zult het afschuwelijk vinden, synthetische rommel. Maar ja, soms kan het voor een accent zo leuk zijn ;-).
@Anneke, als kant nyolon of polyester is, krijg je geen diepe kleuren met procion ook als je het lang laat staan, alleen viscoserayon (want cellulose) verft diep. Maar ja, leuk voor de nuance ;-).
@Christina, je kent me toch ;-), grote mond, klein hartje. Oh nee, ook een groot hartje, voor verven o.a.

Unknown zei

Hallo,

Ik hoop dat je dit bericht leest, want je hebt het al een tijd geleden geplaatst. Ik heb een hele grote lap synthetisch kant die ik graag wil verven. Ik had al een proeflapje gemaakt met STV print, want dat had ik nog staan. Die is goed gelukt, maar ja dat was dan maar een klein lapje. Ik lees hier dat jij het met soda doet. Met welke verf is mij dan nog niet helemaal duidelijk. Ik heb nu een paars gebruikt en hij is dan ook lekker donker geworden. Op jou foto's zie ik allemaal lichtere tinten. Is het met Soda ook haalbaar om het donker te krijgen? Ben erg benieuwd naar je reactie.

Groet Kirsten startende verver haha