zaterdag 14 augustus 2010

Paintstiks met Marrie-jette

Marrie-jette (klik hier voor haar blog) was zo lief om mij te laten zien hoe zij met Paintstiks werkt en ik mocht het met jullie delen!

Het leuke van Paintstiks is dat je het heel gedoseerd kunt opbrengen met een tamponneerkwast, in elkaar over kunt laten lopen en dat de verf op de stof blijft liggen, dus je kunt zelfs licht op donker verven, zie dit voorbeeld van een t-shirt van Marrie-jette:Marrie-jette zit altijd vol handige tips en triks en ook die mocht ik met jullie delen. Zo maakt zij zelf haar stencils van Pergamon-papier. Ze kan erg goed fijne details tekenen (heel sprookjesachtig vaak) maar wie dat niet kan, er zijn genoeg (tattoo) zwart/wit-afbeeldingen op internet te vinden die in aanmerking komen!
Pergamon-papier, is relatief sterk, kan tegen een beetje vocht, en blijft bruikbaar. Je hoeft ze niet helemaal schoon te maken, de paintstikverf droogt op, en je hebt er amper last van bij een volgend gebruik.

De volgende tip, betreft de kwasten, natuurlijk kun je die echte tamponneer-kwasten kopen maar die zijn vrij duur, en je hebt er meerdere nodig want je wilt natuurlijk niet met een vieze kwast over je schone (en dure!) paintstik heen. Daarom koopt zij gewone lakkwasten (50 cent bij de Action), plakt met een plakbandje de haren bij elkaar dicht bij de inplant en knipt of zaagt of snijdt loodrecht de haren af, zodat de kwast wordt ingekort. Deze kwasten zijn net zo handig en kosten een fractie van de originele!

Dan de paintstiks zelf, ja die van Shiva zijn natuurlijk het mooist maar prijzig. Een alternatief om mee aan de slag te gaan om wat uit te proberen zijn de textielkrijtjes die ze verkopen bij o.a. Pipoos (klik hier). Kleiner maar direct een hele serie kleuren.

Nu aan de slag. Vergeet niet om van het oliekrijt een velletje af te schrapen. De olie droogt op, en daardoor kun je de paintstiks niet zomaar gebruiken. Een velletje eraf peuteren en je kunt weer verder.

De kwast beweeg je draaiend over de top van de paintstik om wat verf op te pakken, en dan beweeg je draaiend voorzichtig over je stencil, en brengt zo de verf op de stof.

Marrie-jette liet zien dat je geen ingewikkelde dingen nodig hebt, een stuk karton in een golfbeweging afgeknipt, en telkens verschuivend levert dit mooie effect op.Ik mocht een zelfgemaakt stencil lenen en met twee kleuren (rood en grijs) kreeg ik dit resultaat.

Marrie-jette is met tussenpozen bezig met dit mooie project (allemaal eigen stencils!):


En het heerlijke is, je kunt er telkens aan verder bouwen, nu kwam er weer een bloemetje en een spinneweb bij.

De opgebrachte verf van de paintstiks moet een paar dagen drogen, en daarna moet je het heet strijken tussen bakpapier om te fixeren. Echt leuk spul om mee te experimenteren, geen stress, hoeft niet in 1x af, kan niet mislukken. Dank je wel Marrie-jette voor je duidelijke uitleg en voorbeelden!

PS. Klik hier op de link naar het blog van een leverancier van de Paintstiks met leuke stencil-tips.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk!!!!Bedankt dat je er een mooi verhaal van hebt gemaakt.Ik heb vanmiddag hele toffe teenslippers gekocht voor 1 euro!Van heineke er zit zelfs een pracht van een stempel op de zool die ik zeker ga gebruiken.Leuk dat je volgende week weer komt,gezellig!
Liefs marrie Jette.

christina zei

Vooral die golven zijn prachtig geworden.

Zelf gebruik ik freezer paper om met paint sticks te werken. Dat is pas goedkoop koopjesloper. Het is immers ook de verpakking om je kopieerpapier.

Nienke zei

@christina, oh ja, supertip, dank je wel!