vrijdag 30 december 2011

Gepuzzel met Venetie

En weer nadert een quilt het eindstadium, dit keer de abstracte quilt die ik begonnen ben in de workshop met Sue Benner.

Sue waarschuwde me al dat de (in photoshop bewerkte) foto te weinig varieerde in kleurwaarde om tot een goede compositie te komen. Ik heb daar wel op gelet bij het kiezen van de stoffen maar al met al, is het eindresultaat van de top toch te vlak:


Gisteren was Ina hier, en konden we er samen even naar kijken. Zij kwam met de suggestie om er een extra gondel aan toe te voegen in een oranje/gele kleur, op 1/3e in de voorgrond, dus vandaag maar eens wat uitgeprobeerd:

Het gele vlak heb ik gemaakt door allemaal stukjes stof op vliesofix te strijken en daarna de vorm eruit te knippen (dit is één van de technieken die Sue gebruikt, het bruinrode hekwerk van de steiger is ook zo gemaakt):


De vorm op de achterkant getekend en uitgeknipt:

Wel wat massief, en nu ik toch alles heb losgelaten, de binnenkant er uit de vrijehand uitgeknipt en de groenige ´zwaarden´ ingevuld met een paarsachtig stofje:


Het is top om ze zo verkleind even allemaal op een rij te zien. Hoewel het al beter is geworden, ben ik er nog niet uit, daarom zet ik ze ook online, want dan kan ik er af en toe even naar kijken en over doordenken.

Kees van de Wetering suggereerde al eens dat ik de uitgeknipte vorm van de gondels los moest laten gezien het meer abstracte van de achtergrond. Dat begrijp ik inmiddels ;-), maar ik vind de vorm zo kenmerkend voor Venetie en ik ben er stiekem een beetje verliefd op. Ach, het geel zit nog niet vast dus alles is nog mogelijk!

PS van 3 uur later:
Daar ben ik weer, dank jullie wel voor jullie feedback, de gele gondel is inmiddels in -tig stukjes geknipt en daarmee heb ik abstracte gondels gemaakt. Nu stop ik er maar eens even mee, zodat ik morgen weer met een frisse blik kan kijken!

18 opmerkingen:

Christel Sins-Camp zei

De gulden snede van Ina (1/3 deel) klopt wel, maar is zo klein uitgevallen. En staat ook laag. Voor mijn gevoel zou het gele vlak groter mogen.
Of misschien linksonder nog een stuk hoed van de gondelier die langs komt (staat hij voorop i.p.v. achterop...?!)
... Nou ja, succes verder met verzinnen...

Aart zei

Zoveel mensen, zoveel meningen! Ik vind juist je toevoeging wel goed, het haalt het vlakke uit je quilt. Misschien moet je eens gaan puzzelen met zwart langs het hekwerk. Hersengymnastiek is goed voor je, je komt er wel uit!
Fijne jaarwisseling en niet aan rotjes komen!!!
http://quiltaart.blogspot.com

Dea zei

Het is het inderdaad nog niet helemaal. Ik heb het idee dat er iets mist op de rand tussen het water en het hek. Als je daar een lichtere (of misschien juist wel donkere?) rand maakt, krijg je misschien wat meer diepte?
En dat gele vlak inderdaad wat groter misschien, zoals al eerder werd gezegd.
Succes ermee!

Dea zei

Of eigenlijk bedoel ik niet echt een rand, maar op de rand tussen water en hek wat accenten in een constrasterende kleur.

Hannie de Beer zei

Je toevoeging maakt het een stuk beter,al vind ik je ontwerp zo al prachtig! Misschien mag er nog iets meer bij van de gele stof,maar ik weet zeker dat je er zelf best uitkomt!

Wil zei

Een verbetering, maar je bent er nog niet. Het water met de boten is nu goed, maar de achtergrond heeft ook een oppepper nodig.

Marrie-jette zei

Och wat moeilijk!...Ik moet eerst heel vaak kijken voordat ik er iets over kan zeggen...

marjolijn zei

Zeker al wel een verbetering, maar misschien mag hij iets hoger in het geheel, of nog iets nadrukkelijker. Je bent zeker op de goede weg. En met wat denkwerk kom je er zeker wel uit. De tip van Wil vind ik ook zeker een overweging waard.
Succes, gr. Marjolijn

Wijmpje.blogspot.com zei

Die gele gondel is erg goed maar hij kijkt de andere kant op is dat de bedoeling?
En als je linksachter nog eens zo'n gele gondel laat terug komen.
misschien iets kleiner dan heb je achter ook wat meer geel.
Hij wordt echt geweldig Nienke!
Neem je hem volgende week mee?

ina zei

Hoi Nienke, Mijn duit in het zakje.
De gondel zoals je hem eerst had gemaakt zat wat te laag voor mijn gevoel. Ik zie nu dat je de hele boel hebt verknipt en daar is het een STUK beter van geworden. Speelser en je quilt heeft nu ook de nodige diepte gekregen, wat zeker bij een abstractie heel erg belangrijk is.

Ineke zei

Jaha...wordt moeilijk. Het geel erbij doet al heel wat maar ik mis idd wat diepte. Jij lost dat op weet ik zeker!!!

christina zei

he gelukkig, ik mag ook nog wat zeggen.

Persoonlijk zou ik nooit voor die gele variant gekozen hebben, maar dat komt ook omdat ik van de kleuren houd die je gebruikt hebt. Het is wel waar dat er op de voorgrond een nog lichtere variant van de gondels moest komen. Eerlijk gezegd is de laatste variant wat mij betreft best acceptabel. En zoals Christel schreef, wat je beneden doet moet je boven herhalen om er een verband in te krijgen. Maar ik zou voor de allerlichtste roze/paars gekozen hebben om in jouw kleurengala te blijven. Wel hebben de hekken diepte nodig, dus wat mij betreft mag er meer donker in. Het geheel is nog te effen qua kleurwaardes.

En dan nog waar de plaatsing van de gele gondels. Ik vind ze hier prima. Een andere benaming van de gulden snede is de reeks van Fibonacci. Ik heb het even voor je gekopieerd:

In 1202 publiceerde Leonardo Fibonacci een bijzondere rij getallen: elk getal van de rij (behalve de eerste twee) is gelijk aan de som van de twee voorgaande getallen. Dat levert de volgende rij getallen op: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enzovoorts.

Vergeet ik nog te vertellen hoe knap ik het vind dat je je eigen zin hebt doorgedreven en op deze manier heb gewerkt met een foto die eigenlijk door ge grote meesteres was afgekeurd. Ik vind em prachtig.

Je bent nog net op tijd om em in te zenden voor veldhoven. De inzendtermijn loopt af op 15 januari. Ik hoop em daar echt te kunnen bewonderen.

Aart zei

Jeetje Nienke, wat heb je dat mooi gedaan met de gondels, zo ziet het er veel beter uit.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Een mening van een nieuwe bezoeker. Hij wordt heel mooi, maar je kunt inderdaad misschien nog iets meer
contrast gebruiken. Ik vind het wel echt een 'artquilt'! Knap hoor!

Marijke zei

Ik vind het geel er ook niet zo in passen. Ik zou het in de kleuren houden die je oorspronkelijk had en het geel vervangen door heel lichtblauw, tegen wit aan, dat komt ook weer terug in de lucht. Heel lichtrose zou ook nog kunnen.
Maar ik vind hem nu al erg mooi hoor!Hij wordt vast prachtig!!
En doe vooral wat je zelf het mooist vindt.

Suus zei

Wat lastig voor je met zoveel mee denkers. Nu dan de mijne ook nog? Nu vooruit dan maar. De laatste foto vind ik erg mooi, maar het hekwerk trekt wel aandacht. Maar misschien vind jij het wel een belangrijk onderdeel in het geheel. Wat de kleuren betreft de eeen vind rose mooi en de ander groen of geel dat is dus ook persoonlijk. Doe in ieder geval wat jezelf mooi vind.Neem je `m wel mee dinsdag?

Beth zei

Wow. You ended up with a GREAT result.

Anoniem zei

Ik zou de losse, gele elementen nog vereenvoudigen, zodat er tenslotte één gele gondel overblijft, misschien nog iets vergroten, om duidelijk het contrast te maken met de rest.
Succes met de afwerking!

Groetjes,
Lieve