maandag 26 december 2011

Kleurenpyramide geverfd van Elin Noble

Het boek ´Dyes and Paints´ van Elin Noble, is een echte aanrader, ook al stamt het boek uit 1999 en is het moeilijk verkrijgbaar (maar wel nog te leen in de bibliotheek van het quiltersgilde). Deze dagen vermaak ik me tussen de kerstfestiviteiten door, met het bestuderen van haar methodes en technieken. De dame was hoofd van het lab van ProChem tijdens het schrijven van dit boek, één van de twee grote leveranciers van Procion-verf, dus ze weet waar ze het over heeft!

Op pagina 45 in het boek staat een verfkleurenpyramide, opgebouwd uit een gele, een rode en een blauwe pure basiskleur. Door deze drie kleuren telkens in verschillende verhoudingen te mengen, krijg je deze prachtige overlopen:


Het leuke is dat je in de buitenranden allemaal heldere twee-kleuren mixen ziet en meer naar binnen beginnen de misschien wel nog spannender kleuren, bestaande uit drie kleurenmixen!Hier nog even een foto van de lijst zoals we die van STV (voorheen Dreamline) kennen en de kleurenpyramide van Elin Noble. Ik vind het leuke aan de pyramide dat je het verband tussen de kleurmengingen goed ziet. En het zijn er 28, iets minder en dus iets minder bewerkelijk. .Ik kan het recept hier niet online posten denk ik, maar als je de foto opblaast, zie je aan de kleine lettertjes de verhoudingen wel. Ik ben uitgegaan van 20 ml. verfoplossing per Fat Quarter, en de verfoplossing is aangemaakt als 10 gram verfpoeder op 100 ml. water.

Ik heb een geel gebruikt bestaande uit 50% citrien (yellow MX-8G) en 50% barnsteen (Yellow MX-3R), voor het blauw turquoise (Blue MX-G) en voor het rood Rose Toermalijn (Red MX-8B).
De engelse namen met code zijn universeel, bij iedere verfleverancier kun je die kleuren zo terugvinden. En het geeft ook aan dat het niet gemengde, pure kleuren zijn.

Hier nog even mijn stapeltje Fat Quarters, dan ga ik nu eens even bij wegmijmeren naast de kerstboom wat ik daar eens van maken zal. Ik wil ze bij elkaar houden en volledig uit de vrije hand versnijden en in elkaar naaien, met zwart als tegenhanger. Waarbij ik de schuine lijnen van de pyramide ga volgen als inspiratie voor de kleurcombinaties. Wordt vervolgd.

7 opmerkingen:

marjolijn zei

Wat een heerlijk stapeltje stofjes. Prachtige kleuren. Zeker heel goed te gebruiken. Ik kan niet wachten tot ik ook mag gaan verven van mezelf. 28 kleurtjes is ook gemakkelijk "tussendoor" te doen.
Geniet er nog maar even van.
gr. Marjolijn

Anoniem zei

kwijl kwijl.gr annemieke

christina zei

ziet er weer leuk uit

Suus zei

Oh wat mooi, en wat heb je ze leuk neergelegd, een mooie kerst lappen boom.

Marrie-jette zei

Wat ben je weer snel!Ik hoop van de week ook met mijn pyramide te beginnen.....Nu ik de jouwe zie misschien wel morgen...

Hannie de Beer zei

Een heel leuke verfproef! Netwat je zegt,de middelste geven een heel bijzonder en spannend resultaat!

Christel Sins-Camp zei

Wat een mooie piramide; komt ook op mijn lijstje "te doen in 2012"!
En die lijst is al behoorlijk lang.
Vast ook mooi met andere basiskleuren...