zaterdag 10 december 2011

Blaren van het breien

De afgelopen weken heb ik ontzettend veel gebreid. Het begon natuurlijk al met de kerstballen van de Noorse mannen, waarvan het boek zo leuk is, dat je wel moet beginnen:
Toen las ik op het blog van Joke een verwijzing naar het blog van Berthi waar Frouke onze hulp vroeg voor een speciaal project, 76 wollen truien voor kinderen in Hongarije. Beter een warm kind dan een warme boom niet, dus halsoverkop geswitched van project. Kreeg een meisje van 2,5 jaar toegewezen, Zofia, en besloot daar Marrie-Jette´s prachtige zelfgesponnen en zelfgeverfde wol voor te gebruiken. Marrie-Jette is een mens met een hart van goud dus die vond dat nog een goed idee ook! Ze kan zelf niet meer breien met de stijve handen maar op deze manier kon ze ook haar steentje bijdragen. En na 7 dagen was het vestje klaar:


Toen de knoopjes aangenaaid en de postzegel geplakt was, heb ik mijn grootste project maar weer opgepakt, deze shawl van Christel Seyfarth. Ik was op het spannende punt aangekomen dat je het rondbreiwerk open moet knippen. En gelukkig mocht de naaimachine daarbij ook weer even lopen:


3x een zigzag er langs, en dan de schaar erin, best eng al zeg ik het zelf na maanden erop gezwoegd te hebben:


Doordat er met een speciale techniek gebreid wordt waarbij 1 draad van links en 1 draad van rechts aangevoerd wordt, krijg je mooie kleine lusjes op de achterkant, ik ben dus net zo trots op de achterkant als op de voorkant:


Ik heb dit pakket in het voorjaar bij De Afstap in Amsterdam gekocht maar ik las gisteren toevallig dat er ook een winkel in Groningen gaat openen die pakketten van Christel Seyfarth gaat verkopen: Achterpand aan de Lage der A. En als je dan toch in Groningen bent, Cordi Atelier verkoopt prachtig garen van Noro, en dat ligt voor mij onder de kerstboom. Vandaar dat ik zo hard doorwerk om deze shawl nu af te maken!

PS. Cordi heeft 14 januari open dag, altijd leuk.

PS2. En nu we het toch over breiwerk hebben, in Enschede in Museum Twentse Welle is een tentoonstelling te zien over Breiwerk in de mode, een tentoonstelling die eerder in het MOMO in Antwerpen te zien was.

12 opmerkingen:

vilterietje zei

...er kan geen boek zo leuk zijn dat ik begin aan jullekullers:)
ik vind ze leuk, maar voor anderen, ik kan niet op 4 naalden breien, maar brei voor de rest alles wat los en vast zit, haken vind ik ook leuk. je breiwerken zijn fantastisch, vooral het vestje is heel bijzonder!! fijn weekend!

Sonja Thalen zei

Volgens mij zijn er meer mensen aan het breien geslagen, met name de kerstballen is nu een hype. Ben bezig met een sjaal voor Dochterlief. En ik ben op het moment helemaal in de mood met HAKEN, ook leuk om te doen.

marjolijn zei

Die kerstballen laat ik aan mij voorbij gaan. Er staat nog een lacesjaal op de pennen en ook voor dochterlief nog een driehoeksjaal. En wat leuk van die nieuwe breiwinkel in Groningen, ga ik vast eens kijken. Cordi ben ik al verslaafd aan, hihihi.
Maar je hebt weer prachtige dingen gebreid.
gr. Marjolijn

Ineke zei

Je hebt er weer iets heel moois van gemaakt.

Hannie de Beer zei

Geweldig deze shawl, mijn mond valt er van open!Zo mooi met die ingebreide rozen.
Maar ook het vest is een juweeltje, en dan die kerstballen, helemaal te gek! Ik kwam overal het boek tegen leuk,dat wel. Maar zelf ben ik niet weer aan het breien begonnen.Alhoewel: Nu ik dit zie?

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat een prachtige sjaal wordt dit, en het vestje is ook heel erg mooi geworden. Wat lief dat je dat gedaan hebt. Ik ben momenteel aan het haken geslagen, het lijkt wel of er een hoop mensen aan het breien en het haken zijn. Van de week op een kerstfair waren dames haakles aan het geven aan een stel puber meisjes en allemaal hadden ze er reuze lol in!!!

Suus zei

Wat grappig dat er zoveel mensen haken en breien. je shawl is prachtig, en wat goed dat je een kindertrui hebt gebreid. Ook jij hebt een goed hart hoor. En de ballen zo op een schaal is ook erg leuk.

Joke Hardenbol zei

Wat een mooi vestje is het geworden, wat een prachtige kleuren.
Die sjaal snap ik helemaal niets van, maar het ziet er mooi uit met die ingebreide bloemen. En ook die kerstballen zijn me een brug te ver. Zodra ik moet tellen in breiwerk houd het voor mij op. (ADHD ;-)

Christel Sins-Camp zei

Wow, echt mooi gebreid. Het lijkt wel machinaal dubbelbeds breiwerk met kleurenverwisselaar! Dit doe ik met de hand niet na!

janneke zei

Je hebt nog even om je kerstboom vol te breien!!! dat kindertruitje gaat gewoon voor.
Maar je vest is echt helemaal te gek. Doe je hem volgende keer aan??????

Nienke Smit zei

Voor wie het leuk vind, hier een filmpje met Christel Seyfarth: http://www.youtube.com/watch?v=9FsuA9ql9cU met de rondbreitechniek.

christina zei

Onderhand moet je wel heel wat shawls en omslagdoeken hebben. Het ziet er allemaal weer prachtig uit wat je gemaakt heb. Maar voor mij geen gebreidde kerstballen. Ook al zie je die overal, aan mij zijn ze niet besteed.