zondag 29 april 2012

´Speciale´ dag

Gisteren hebben we afscheid genomen van Colette Berends. De herdenking was waardig. Persoonlijk en met allure, net als Colette. Mooie woorden, Colette tussen vier van haar mooiste doeken en een zee aan gekleurde bloemen. Precies zoals ze het graag zag.

Daarna sloot ik aan bij Quilten Speciaal, serie 11 die deze dag van start ging. De introductieronde heb ik grotendeels gemist maar dat halen we nog wel in ergens in de komende twee jaar.


Docent van deze dag was Jette Clover,  zij is ´a journalist, art historian, curator and artist´. En dat kon je merken, ze vertelde boeiend over 40 jaar artquilts (zo kort nog maar!). Maar ook over kunst, wat maakt iets tot kunst, de vrije  interpretatie ruimte die je de kijker moet gunnen, de gelaagdheid van artquilts zowel visueel als inhoudelijk.

En toen ook hier weer de vraag opkwam ´Wat is de definitie van een artquilt?` verwees ze naar de (gereviseerde) definitie die SAQA (de internationale vakvereniging voor artquilters) daarvoor opgesteld heeft:

The art quilt is a creative visual work that is layered and stitched or that references this form of stitched layered structure.

De art quilt is een creatief beeldend werk in gelaagdheid en gestikt of een werk dat refereert aan deze vorm van een gestikte, gelaagde structuur.

Nou dat laat gelukkig heel veel open. En Jette benadrukte ook dat we ons niet te druk moesten maken over de definitie want daarin onderscheid zich de artquilt van de traditionele quilt waarin alles volgens regels gaat en we ons dus altijd ´veilig´ voelen. Zodra je het pad van de artquilt betreed, is ´veilig´ geen issue meer: we gaan onze nek uitsteken.

Prima wat mij betreft, ik heb toch al niet veel op met definities en regels.
Jette liet ook enkele van haar eigen werken zien, en gelukkig kon ik haar boekje Small Notes kopen zodat ik daar thuis nog eens bij weg kon mijmeren (in Small notes toont ze kleine kunstwerkjes gebaseerd op een portret-postzegel, met als referentiekader de hoofdpersoon, bijzonder mooi ook om een paar echte versies te zien).


Daarna gingen we aan de slag, een thuiswedstrijd, verven, met printverf dit keer en gevonden voorwerpen. Het ligt me minder dan procion verf, door de kleine potjes ga ik er altijd zo zuinig mee doen, en dat terwijl ik van rijke volle kleuren houdt ;-). Maar ik heb allerlei nieuwe dingen weer geleerd en soms is enige soberheid ook op zijn plaats.Tot slot kregen we de opdracht mee om van deze lappen, een mini-quiltje te maken met als onderwerp ´Ik zal het nooit vergeten´. Is dat nou geen mooi onderwerp om deze dag af te sluiten? In mijn hoofd broeit het al.


Yesterday, my new artquiltcourse (Quilten Speciaal under the supervision of the Dutch Quilt Guild), started, with Jette Clover as our teacher. We discussed history and definition of an artquilt as revised by SAQA and spend the afternoon in ´printing with found objects´. Very good start of an exciting two years of study.

12 opmerkingen:

Marrie-jette zei

Heel mooi om zo deze gedenkwaardige dag af te sluiten...Ik zal het nooit vergeten...Eigenlijk krijjg ik er een soort van koude(en prettige)rillingen van.Ben benieuwd wat je er van uit broeit!

Hannie de Beer zei

Fijn, om deze dag toch verder te gaan met QS .Heel herkenbaar allemaal voor me! Jette geeft heel goede instructies en derg. Het boekje heb ik ook gekocht tijdens de Biezenmortelmasterclass.En ook nog een ander van haar hand toentertijd in Nijkerk, bij QS. Het verloop van de lessen is toch weer anders dan bij ons, wel meteen to the point zie ik! heel fijn! Maar wat een mooie lappen heb je geprint! Dat wordt zeker een heel goed werkstuk. Succes !

christina zei

die lapjes zien er zo roosachtig uit. Helemaal niet jouw kleuren, juist daarom is het leuk.

Ja, wat indrukwekkend he zaterdagmorgen. Ben blij dat ik geweest ben

Kit Lang zei

sounds like a wonderful day!

Suus zei

wat moet dat ook een vreemde dag voor je geweest zijn. en ook weer bijzonder. erg leuk om te lezen hoe je eerste middag was, en wat fijn om te lezen hoe zij nu over de definitie van art quilts denkt. Mooie lappen ook.

marjolijn zei

Je viel zo wel meteen in QS. De start van de dag was heel bijzonder. Mooi hoe jullie afscheid hebben kunnen nemen van Colette. Ben verder heel benieuwd wat je van de lappen gaat maken.
gr. Marjolijn

Janny de Roo zei

Je hebt soms van die dagen, die niet helemaal gaan zoals je ze had gewild, maar achteraf toch altijd weer waardevol zijn geweest. Goed dat je je zinnen even hebt kunnen verzetten, na het afscheid van Colette....!

inge zei

daar heb je vast je hoofd en je handen even vol mee ...

Sonja Thalen zei

Altijd gezellig met Jette, ik heb het boek Naden/Seams van haar, een beperkte oplage is daar van gemaakt.

meta zei

Ziet er ijverig uit!

Beth zei

Looks like a wonderful day and I did remember to send you positive energy for the day.

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat zal dat een byzondere dag geweest zijn. Heel veel plezier met Quilter Speciaal.