dinsdag 3 april 2012

Fototransfer met aceton

Tijdens onze viltbijeenkomst kwam fototransfer met lavendelolie op wol ter sprake. Nu heb ik die etherische olie nog niet kunnen kopen, maar wel had ik aceton in de kast staan en daar heb ik wat proefjes mee gedaan.


Links zie je het originele plaatje, geprint op de laserprinter trouwens. Dit werkt niet met inkjetprinters. Nog beter schijnt het met kopieerapparaat te werken maar dan wel de ouderwetse grote apparaten met poedercartridges.
Het werkt het beste werkte als de stof op een harde ondergrond ligt (denk erom: aceton is een oplosmiddel waar zachte plastics niet tegen kunnen, dus leg er een harde placemat oid. onder). En dan met een harde roller over de met aceton besprenkelde afbeelding heen terwijl je de afbeelding goed vast houdt met je andere hand.

Ook kleuren werken op een bepaalde manier vervreemdend, het lijkt wel een filter van photoshop ;-)Geen aceton in huis? Nagellakremover (ook die zonder aceton ;-) werkt ook goed. En nee al die flesjes zijn niet van mij ... :-).Ik ben benieuwd hoe kleurecht dit blijft, het ligt dus nu even in de zon! Hebben jullie hier ervaring mee?

Some experiments on  phototransfer with acetone and laserjet prints on cotton. I was wondering about the lightfastness, will check that out by leaving it in the sun the coming weeks.

14 opmerkingen:

Ineke zei

Jeetje wat nou weer? Ik ben bijna blij dat ik geen laserprinter heb anders ga ik dat ook nog proberen. Toch bedankt voor de tip.

Suus zei

Wat een leuk experiment, ik heb het nog nooit met acton gedaan. Wel met medium gel en dat gaat ook goed. Ik weet alleen niet hoe de kleur blijft.

Janny de Roo zei

Nienke jij blijft maar aan het experimenteren he....leuk hoor !

Marrie-jette zei

Nienke ik heb het eens gedaan met thinner.Een foto uit een Margriet ofzo,wit papier eronder,de foto met de goede zijde op het witte papier en met een flinke lap nat van de thinner stevig wrijven op de achterkant van de foto.De foto staat dan heel mooi op je witte papier.Ik heb het ook altijd nog eens op stof willen proberen maar ben er ook niet aan toe gekomen...Het moet ook wel een beetje lekker weer zijn want zoiets doe je natuurlijk niet binnen!
(ik ben meer van de huis,tuin en keuken type.)

Hannie de Beer zei

Op deze manier krijg je wel erg mooie afdrukken,zo heel diffuus! Ik had het wel eens met terpentine gedaan,maar het resultaat was niet geweldig. Met gelmedium zoals Suze zei lukt het ook prima! Maar zo ga ik het zeker ook eens proberen!

Anoniem zei

ik heb het op school ook ooit gedaan maar dan met tinner vanavond ga ik het weer eens uitproberen.
fijne dag annemieke

ellen zei

wat leuk! dit heb ik ooit in een grijs verleden , tijdens de handearbeidlessen op de middelbare school gedaan.
we gebruikte toen foto,s uit tijdschriften en werkete met thinner en aceton.
Geen idee meer hoe goed het resultaat was wat betreft kleurechtheid

ann vanherle zei

Leuk, weer iets om te proberen.Bedankt om te reageren op mijn oproep

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Ziet er geweldig uit.

Beth zei

I use an orange cleaning solvent called Citra-Solv and I have had my images which are b/w still looking great after years.

Nienke zei

Thanks Beth, will look for a dutch substitute for Citra-Solv. Here a clear Youtube tutorial:
http://www.youtube.com/watch?v=iI_KtBccdds

Dea zei

Ik heb dit wel mtr gelmedium gedaan, maar vond de stof stijf worden. Jouw resultaten zien er ook mooi uit. Is de stof stijf geworden?

Frederika zei

Wat een leuke tip dit ga ik eens uitproberen,

Unknown zei

Pff wat veel technieken , ik heb het gedaan met modgepot maar wil het nu met tinner proberen maar hoe gaat dat in zijn werk hoelang moet het drogen? Ik heb ook weinig geduld haha