zaterdag 25 februari 2012

Workshop Qvilt bij Jolande van Luijk

Gisteren begon de serie workshops Qvilt bij Jolande van Luijk van Fibreations waar ik al een jaar naar uitkeek. Jolande vilt de prachtigste kunstwerken. En deze serie workshops is een ontdekkingstocht hoe we vilt met quilt zouden kunnen combineren zodanig dat beide kunstvormen tot hun recht komen.

Zo dat klinkt serieus niet. Maar het is dan ook een onderwerp waar ik al jaren over nadenk. Ik viltte eerder dan ik quiltte. Het eigen karakter van wol, en het feit dat wol altijd zijn eigen weg zoekt, maakt het bijna een onmogelijke missie om het te combineren met strak naaiwerk. Dus dit is een zoektocht die me heel erg aanspreekt!

Gisteren stond in het teken van stof en wol. Wat kun je vastvilten en wat niet. Nou bijna alles valt dus vast te vilten als je maar met beleid aan de gang gaat. We maakten met 6 vrouwen een basislap en wisselden daarvan stroken uit, om vervolgens alles weer aan elkaar te vilten in een eigen ontwerp. Iedereen had dezelfde ingrediënten maar was vrij om er mee te doen en laten wat ze wilden. Dat levert dus 6 heel verschillende lappen op:


 Dit is de mijne, onverwacht een soort grafische jaren vijftig versus Klimt lap:


Ik zie hier wel het begin van een quilt in, uitgesneden en lijnen doorgezet op een achtergrond lap:Alle lappen waren prachtig maar op deze van Meta was ik nog een beetje extra verliefd, ik zie er mistig New York in:


Daarna hadden we nog tijd om een eigen experiment te doen, wederom met stofjes, zie hier lap twee:

Ja ik weet het, ik zie de bloemenvaasjes ook ;-). Maar dat is toch niet mijn bedoeling, ik denk eerder aan het bijsnijden en dan de lijnen doorzetten in een quilt:

Christina was er ook, en dat was natuurlijk op z´n gronings gezellig, dus als je er nog meer over wilt lezen, kijk dan in de komende week ook nog even op haar blog!

I started a series of workshops at www.fibreations.nl trying to combine felt and quilt, which seems rather difficult because of the basic character of the fibres. First day started with mixing fabric and wool. All types of fabric actually. You even see some black crochet work in this felt.... To be continued.

12 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een heel interessant gegeven. Stroken uitwisselen en er toch je "eigen" werk van maken! Het is jou bijzonder goed gelukt! Ook je tweede "lap" is prachtig" Vilten past buitengewoon goed bij jou, en prima te combineren met je geverfde en bewerkte stofjes!

Liesbeth Wessels zei

Heerlijk om dit werk te zien... groeten van liesbeth

Janny de Roo zei

Was het een kwestie van droogvilten of "nat"....? Ik vind het zeer waardevol om te zien wat jullie er van hebben gemaakt ! Zal Christina haar blog in de gaten houden. Dank je wel voor het meekijken.

Frederika zei

Prachtige lappen. Ik heb ooit een ook een cursu vilten bij Jolanda gevolgd. Fantastisch wat ze maakt.
Ik ben een beetje jarloers op je dat ik niet wat dichterbij zit. Zou mezelf ook graag weer zo'n cursus gunnen.

Marijke (W) zei

O wat mooi zeg! Ik zie er ook al een quilt in. Dat wordt weer een hele mooie.

Suus zei

Prachtig zeg. Ik zie er net als Marijke ook een quilt in hoor. Heb je trouwens die vilt kunstwerken op de handwerk beurs gezien. Vond ik ook prachtig, ik weet alleen niet meer de naam.

christina zei

Haha, nu moet ik ook wel. Nee hoor, ik zit er helemaal klaar voor om m'n blog te schrijven. Het is gewoon al leuk om samen met jou een workshop te volgen en dan ook nog iets wat we allebei leuk vinden, maar dat kan bijna niet anders.

ina zei

Was er graag bij geweest - helemaal geweldig lijkt me dit. Heb ik ook al op Christina's blog geschreven.

marjolijn zei

Wat een leuke experimenten! Ben zo benieuwd hoe jullie hier verder mee gaan.
gr. Marjolijn

janneke zei

Wat zal jij hiervan genieten!!!!

Hennie zei

Ieder nieuw resultaat is een plaatje om te zien en nodigt uit tot......

Hennie zei

Leuk Nienke om te zien dat een ieder er iets heel bijzonders van heeft gemaakt. Het nodigt uit om er mee aan de slag te gaan.