zondag 19 februari 2012

Printen op stof

Ik zou een heel blogbericht kunnen vullen met wat ik de afgelopen dagen allemaal gezien (handwerkbeurs) en gekocht heb, maar laten we dat niet doen, voor niemand leuk ;-).

Maar deze aanschaf, daar ben ik wel zo blij mee, dat ik die wel even moet delen. En ik heb tegelijkertijd nog een tip voor jullie. Bij Stoftotverven.nl kocht ik nl. Photofabric en dan niet de katoen-variant maar de zijdevariant. Net zo duur, en het leek mij dat zijde de kleur nog beter absorbeert, dus dat pakje was van mij (6 sheets voor € 12,95).

Vervolgens de schuur ingedoken, waar nog een Epson printer stond die ik drie jaar (...!) geleden kocht, op advies van Linda Colsh waar ik een workshop bij had gehad. Epson printers hebben durabrite inktpatronen en ik heb me laten vertellen dat dat de enige kleur- en lichtechte inktpatronen zijn.

Ik ben bezig met een herinneringsquilt voor een sprinter, Jan Lammers, die in de jaren vijftig meerdere bronzen medailles heeft gewonnen op de Olympische spelen. Erg leuk onderwerp, en er hoorde een prachtig vormgegeven medaille bij. Ik had al geprobeerd om de afbeelding op stof over te brengen met t-shirt transfer maar dat werd te glimmend en te plastic. En met medium werd te stijf.


Dus nu maar eens aan de slag met mijn nieuwe zijde photofabric en de oude Epson printer, en dat werd echt prima!Meestal vind ik foto´s op stof niet zo mooi, ze zijn vaak slecht afgedrukt, en als ik het in een quilt zie denk ik vaak, he jammer, had het niet gedaan dan was de quilt mooier geweest ;-).
Maar deze kwaliteit is echt supermooi. Misschien vanwege de zijde, misschien vanwege de printer, hoe dan ook een sterk duo. Ik heb hier de foto op meerdere manieren bewerkt met photoshop maar dat was niet eens nodig geweest, de foto zelf (de middelste) is ook al prima.

En nu heb ik nog een tip voor jullie, want gisteren zag ik in de stad dat Blokker een Epson printer met durabrite inktpatronen in de aanbieding heeft voor 59 euro. Dat is echt een goede aanbieding en dan hoef je nooit meer de gezamenlijke huisprinter te gebruiken en kun je vrij experimenteren ;-). En je hebt direct ook een scanner bij de hand, ook nog wel eens handig.

Mijn Epson heeft drie jaar lang opgeslagen in de schuur (wel in een zak hoor ;-). Temperaturen van minus 23 graden moeiteloos doorstaan. Zelfs de printkoppen zijn niet opgedroogd en dat is bij veel andere printers die weinig gebruikt worden, wel een probleem. Een toppertje dus!


This blogpost is a big promotion for silk photofabric in combination with an Epson printer with durabrite ink. The result is better than I ever expected.

11 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Wat leuk Nienke! Ik ken die zijden sceets al enkele jaren( koop ze bij Zijdelings) Er zijn ook zijden organza sheets. en printte ook met onze Epsom. Die heeft het ondertussen begeven na jaren trouwe dienst. Nu gebruik ik onze Hp printer. Ook een zeer goed resultaat, en de cartridges zijn aan merkelijk goedkoper.Wat ik ook vaak doe: Ik heb eens een mooie dunne zijde gekocht, heel voordelig. Die plak ik op een A4 sticker vel en het resultaat is ook prima! Zelfs meermalen te gebruiken!
Succes met je aankoop!

Hannie de Beer zei

Vergeet ik haast te zeggen dat je quilt heel bijzonder is! Ken je sprinter persoonlijk? Zal een uniek werkstuk worden!

marjolijn zei

Prachtig resultaat. Ben ook heel benieuwd waarom je voor deze sprinter kiest. En ik vind het toch wel heel leuk om te zien wat je allemaal hebt gekocht en gezien hoor.
gr. Marjolijn

Ineke zei

Het is juist hardstikke leuk om alle aankopen te zien. Gelukkig heb ik ook een Epson met 6 cardridges, dus mooie kleuren en de zijden printables, net als Hannie,van Zijdelings. Geeft mooie resultaten. Wat leuk dat je die quilt gaat maken voor de sprinter. Als ik de naam Jan Lammers hoor denk ik aan autorace ??

Liesbeth Wessels zei

Inderdaad hele mooi prints. Volgende keer op de beurs in Deventer nog maar even kijken. groeten van liesbeth

Marrie-jette zei

De fotoprints zijn prachtig!Hoe je dat toch altijd weer voor elkaar krijgt...?
(als ik ooit iets te printen heb stuur ik het naar jou;-)).

ina zei

Ik heb inderdaad ook al jaren een Epson printer, ben er erg tevreden over.
Mooie aankoop die zijden sheets.

Suus zei

Dat is nog eens een goede aankoop geweest. Mooi resultaat ook. Ben benieuwd hoe het er in het echt uit ziet.

Dea zei

Mooi resultaat inderdaad! Misschien moet ik die printer maar aanschaffen. Nu durf ik het printen op stof eigenlijk niet zo goed aan omdat ik bang ben onze gezamenlijke printer te slopen.

Anoniem zei

Hallo allen!

Ik vroeg mij af of er ervaring is met het beprinten van leder?

Groeten leerartieste
Ruth A.
ra@live.nl

Unknown zei

Als je op leder wilt printen zal dit nooit direct gaan. Je hebt hiervoor doorstrijk print papier nodig om het erop te strijken zodat het aanhecht. Proces een paar keer herhalen op een niet te hoge temperatuur anders is het leder weg.