zaterdag 1 oktober 2011

Masterclass met Sue Benner

Zo weer terug naar de oude Lay-out, Blogger moet eerst nog maar even doorwerken aan hun vernieuwde dynamische interface voordat ik overstap ;-).


Nu meer over de masterclass met Sue Benner, haar werk showde ik al eerder en ook haar website is een plezier om doorheen te bladeren.

Het thema van deze vierdaagse masterclass was ´Driven to abstraction´ met als ondertitel ´developing abstract imagery´, het leren werken met abstractie.
Nu zijn er vele vormen van abstractie, van realistisch abstract waar je nog wel iets in herkent tot de pure abstractie waarin alleen nog een bepaald gevoel of principe zichtbaar gemaakt wordt met vorm, kleur, ritme of contrast. In deze masterclass waren alle vormen van abstractie bespreekbaar, en dat was prettig! Ergens in de teksten stond ook:
No art is real, all art is abstraction - to some degree.

Sue is van de theorie, dus onze werksessies werden telkens onderbroken met een diashow vol voorbeelden, heel verhelderend. We kregen ook een soort checklist hoe je jezelf kunt forceren om meer abstract te werken. (En waarom je dat zou willen? Nou bijvoorbeeld omdat je er dan meer van jezelf in kunt leggen in plaats van iets exact na te maken.)

Beperk je bijvoorbeeld in het aantal lapjes dat je mag gebruiken (trek er bijvoorbeeld 7 willekeurig uit die enorme voorraad van je en maak daarmee een abstracte weergave van een willekeurige foto). Hier zie je daar wat resultaten van:


Ik kan haar anderhalf A4 met punten niet gaan plaatsen maar geloof me, er zijn vele manieren om jezelf ´out of the box´ te krijgen.

Een andere methode, die ook technisch heel prettig is ;-), is dat ze geregeld een ontwerp uitwerkt in allemaal losse delen, zoals je op deze dia ziet:


En daarbij is Sue vrijdenkend, ze naait de losse delen gewoon op en onder elkaar en het resultaat daarvan maakt het geheel nog abstracter!

Sue is dol op vliesofix. En toen ik voorzichtig tegenstribbelde, dat alles zo stijf werd van vliesofix, riep ze zeer blijmoedig: gebruik dunnere stof, zijde bijvoorbeeld of viscose. Oh ja, die kant op had ik nog niet gedacht met mijn katoenververij ;-). En zijde en viscose verven natuurlijk ook prachtig.

Sue strijkt meters en meters vliesofix in het voren aan de lappen die ze wil gebruiken. In duur Europa is dat wat minder leuk dan in goedkoop USA. Het alternatief is om losse stukjes stof op de vliesofix te strijken maar dat werkt wel wat kwetsbaarder. Het idee is dat je geen dure stoffen hoeft te kopen, als de kleurtoon er niet bij zit met onze enorme voorraden, dan maak je het gewoon zelf door stofcollages te maken. Er werd druk geoefend op het maken van deze collages:En dan moesten we natuurlijk ook nog tot een abstract ontwerp komen. Ikzelf was vastbesloten om te kijken hoe ver ik met mijn Venetiëfoto zou komen die ik door photoshop gehaald had, je ziet de foto nog rechtsonder. Eerst maakten we een paar studies om te kijken hoe we abstract om konden gaan met de inspiratiebron. In mijn geval betekende dat, niet overtrekken en met de vergroting gaan werken wat mijn eerste plan was, maar goed kijken naar de kleuren, de vormen, de sfeer, wat je er uit wilt lichten / op wilt roepen.

Na een dagje werken had ik vier studies klaar:

Ik werd hier wel blij van dus op de vierde dag heb ik als een paard gewerkt om in elk geval een deel van de top af te hebben voor finaal advies om thuis verder te werken. Zover ben ik gekomen:


De belangrijkste les die ik van Sue geleerd heb, is dat ik niet moet proberen om een (photohopfilter- of echte) foto exact na te gaan maken met overtrekken, knippen en plakken (letterlijk) maar de stof te gebruiken als een soort verfpalet en op het ´quiltcanvas´ de weergave van wat ik zie neer te leggen. In slordige stroken, in grillige lapjes, maakt niet uit. Het prettige van werken met stof is, het is nooit verkeerd. Als het je niet bevalt wat je ziet, leg je er gewoon weer een lapje op, bijvoorbeeld een kantje of een (al dan niet bedrukte) organza. Of je gaat er met een draadje of verf overheen om er een andere waarde aan te geven. Mogelijkheden genoeg!

Ik heb na deze geweldige dagen echt het gevoel dat ik een invalshoek heb gevonden om verder te gaan met de digitale quiltontwerpen die ik deze zomer met veel plezier in Photoshop maakte met alle filtermogelijkheden die daar in zitten. Wordt vervolgd!

15 opmerkingen:

vilterietje zei

lijkt me fantastisch om in een heel andere richting gepushed te worden! het ziet er allemaal geweldig uit:)

Aart zei

Dat je genoten hebt is wel zeker! Mooi werk en inderdaad het kopiëren van foto's is minder leuk, nu kan je je zelf helemaal los gooien. Iets wat ik ook nog moet leren, ik kader mezelf te veel in. Dank je voor deze wijze les. http://quiltaart.blogspot.com

Ineke zei

Het is helemaal geweldig wat jij daar gepresteerd hebt en je kunt het ook zo goed uitleggen en onder woorden brengen! Het lijkt of ikzelf een workshop krijg. Ik heb er ook moeite mee om het figuurlijke los te laten. Altijd wil ik weer teveel dingen toevoegen.Die gondels zijn prachtig.

Joke Hardenbol zei

Het ziet er tot zover al geweldig uit Nienke. Prachtige kleuren.
Groet,
Joke

Wijmpje.blogspot.com zei

Waaauuwww!!!!

Wil zei

Als je vliezofix te stijf vindt, is er altijd nog Misty Fuse. Veel dunner, zonder papieren achterkant

Janny zei

Nienke, wat ziet dat er al mooi uit! Ik moet ook nog leren om wat abstracter te gaan werken, ik richt me vaak toch teveel op de foto, maar wie weet komt dat nog. Jij kan voorlopig weer vooruit.

Hannie de Beer zei

Nu ik dit zo zie ben ik nog méér onder de indruk van je vorderingen.Wat ziet dit er al geweldig uit! Het is niet gemakkelijk om zo te werken,ook ik ben steeds geneigd om te veel weer te geven.Dus met jou "miniworkshop" kom ik ook weer een stapje verder!

Christel Sins-Camp zei

Tja, dit is nou de reden dat ik en vele anderen met mij jouw blog lezen!
Ik vind die voorstudies er al geweldig uitzien dus het eindproduct moet wel tentoonstellingswaardig worden!

Sandra zei

Mooi! Heerlijk he, een paar dagen achter elkaar doorwerken.

Suus zei

prachtig zijn ze, wat een geweldige workshop was dat. Leuk dat je ons daar in mede deelt.

Marrie-jette zei

Fijn dat je ons laat meegenieten!Ik heb alles eens op mijn gemakje bekeken en er van genoten.

christina zei

fantastisch om te lezen en plaatjes kijken natuurlijk.

Liesbeth Wessels zei

Lijkt me geweldig om dit mee te maken. Je beschrijving is heel beeldend, dan maken we het een beetje mee. geweldig. groeten van liesbeth

marjolijn zei

Oh, wat geweldig! Ik leer hier toch ook weer van, zelfs al van zo'n blogje. En wat een prachtige basis heb je al gelegd voor Venetië. Ik hoop het snel een keer in het echt te mogen bewonderen.
gr. Marjolijn