zondag 15 mei 2011

Structuren vilten


Structuren en gelaagdheid vind ik prachtig, maar ik ben niet dol op plastics en synthetische stoffen, althans niet om zelf te verwerken (wel om te zien bij anderen!).

Gisteren stond er een workshop Structuren in vilt op het programma bij Fibreations, Jolande van Luijk, in Peize.

Door middel van ´shibori´/ afbind technieken kun je eigenlijk iedere gewenste vorm in vilt krijgen, alleen leidt het meer een eigen leven dan katoen wat veel stugger is. Daardoor is het eindresulaat ook ´organischer´.

Deze van mijn buurvrouw/cursiste vind ik mooi!Ik heb twee lappen gevilt, één met een bolletjesstructuur en één met een waaierstructuur en deze met elkaar gecombineerd.Jolande waarschuwde ons van tevoren dat het een arbeidsintensief proces is waar veel wol in gaat zitten. In dit mini-werkje (30x30cm) zit bijv. een halve meter naaldvilt van 150cm breed. Maar toch vind ik het allemaal de moeite waard. Je wilt er telkens weer even aan voelen....

Jolande gaat begin 2012 4 vrijdagmiddagen wijden aan het maken van gelaagdheid in vilt ten behoeve van Artquilters, onder de naam Qvilt, ik verheug me er op!

PS. In photoshop klikte ik bij een grauwe foto op kleurcurve aan passen, om te kijken of er nog iets van te maken viel, per ongeluk op Solariseren, is het geen inspirerend plaatje?

14 opmerkingen:

Marijke zei

Nienke ik vind het prachtig wat je gemaakt hebt!
Die foto is een mooi ontwerp voor een quilt.

Aart zei

Interessante workshop heb je gevolgd. Ik ga er even over denken voor begin 2012.

http://quiltaart.blogspot.com

marjolijn zei

Ik heb het werkje gisteren zelfs even in het echt mogen bewonderen. Het ziet er werkelijk geweldig uit. Bij je medecursisten zag ik ook hele leuke dingen en heel goed bruikbaar in quilts. Ik zit ook hard te denken over het volgen van die cursus.

Suus zei

Prachtig Nienke, en volgens mij helemaal jouw ding.

Anoniem zei

Nou Bezige Bij, het is weer erg mooi wat je gemaakt hebt. Jammer dat al die cursussen zo ver weg zijn.
Groet, Ineke

christina zei

Oh wat is het allemaal weer prachtig. Dat had ik ook wel leuk gevonden. Maar wat gaat er een vilt in zitten zeg. gelukkig ga is samen met jou naar de qvilt dus kunnen we weer samen prutsen. heerlijk toch.

Liesbeth Wessels zei

Ziet er geweldig uit! Dat zal een heel intensief werk geweest zijn, maar zeker de moeite waard. groeten van liesbeth

mia zei

Hoi Nienke, heb het vilt eerst zelf gemaakt en dan de prutsels erin? Ik vind het spannend om te telkens tezien welk resultaat jij krijgt. Die fotoshop is ook niet onaardig.
gr.mia

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Ziet er fantastisch uit, smaakt zeker naar meer. Heel erg leuk. Dit zou ik ook eens willen uitproberen. Ik zal haar website in de gaten houden, bedankt voor de tip.

Anoniem zei

Wat een prachtig resultaat zeg - hoe lang doe je over zo'n werkstuk? neem je het nat mee naar huis of droogt het tijdens de workshop? Gebruik je commercieel naaldvilt?

Nienke zei

@tineke dit is een dagje werk omdat alles nieuw is. Het eindresultaat is nog wel vochtig, maar gecentrifugeerd vochtig. Na een nacht droog. En inderdaad als basis naaldvilt, verrijkt met lontwol en zijde! Vandaag wil ik het eens in wit gaan proberen, en daarna verven....:-)

Hannie de Beer zei

Ik ben helemaal sprakeloos bij het zien van deze prachtige viltstructuren!

Beth zei

I must have missed this. Your felt work is wonderful. I love the 3D and texture.

Esther zei

Ik vilt zelf ook en wat ik niet begrijp is bij de eerste foto(de harmonicalaagjes met plastic folie) hoe je ze kan laten hechten aan de onderkant. Want aan beide kanten steekt plastic folie uit waardoor de laagjes nérgens aan elkaar kunnen hechten dmv het viltproces. Aan de bovenkant moet dat ook niet want daar knip je later de vouwen open, dat snap ik wel. Of heb je ná het vilten zaken verbonden met naald en draad..?? Ik ben ontzettend benieuwd!