vrijdag 26 november 2010

Hollandse hartjes

Gisteravond direct aan de slag met hollandse stofjes in een hartvorm voor de hartenaktie van Shirley Goodwin. Hier het eerste magere snel/snel - dat wordt nooit wat - resultaat. De cordonrand linksom is nog van rechte stof (oh ja schuin snijden), de cordonrand rechtsom is al schuin gesneden. Beide uit de losse pols eronder gestikt. Niet echt fraai, onregelmatig en het komt omhoog. Dus de boeken er maar eens op na geslagen.

In dit boek, Piping hot curves, vond ik een bruikbare uitleg (staan trouwens ook prachtige uitwerkingen in). Mooie gelegenheid om me deze techniek eigen te maken.


Je snijdt dus schuine stroken van 2 cm., strijkt deze dubbel, legt er een katoenen draad tussen en naait deze met een ritsvoetje vrij strak dicht met ruimte voor nog een stiksel tussen de dikke draad en dit stiksel.
Vervolgens stik je dit band aan de goede kant van de stof, langs de rand van de vorm.

Je kunt eenvoudig hoeken, maken, door de naald te laten zakken in de stof, voetje omhoog, en de stof in de juiste hoek te verschuiven. Later kun je dit wel inknippen.


Als je helemaal rond bent, knip je driehoekjes uit de rand om de overtollige stof kwijt te raken, voordat je gaat omvouwen.

Vervolgens keer je de randen al strijkend naar achteren, waardoor de piping naar de buitenkant gaat en de vorm mooi afgewerkt wordt. Deze vorm stik je vervolgens in de naad op een ander lapje. Ik heb tegeltjesstof gekocht met nog veel meer lieve hollandse plaatjes, dus ik kan mooi nog even dooroefenen op deze leuke techniek!

5 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Wat een leuk idee, ik heb ook wat van die hollandse tegeltjes liggen. Ziet er zo leuk uit.

Anoniem zei

Zal ik doen Nienke!Jammer genoeg heb ik niet van die leuke stof...paar keer in de handen gehad maar bedacht wat moet ik er mee??Nu vind ik dat wel jammer!Ik heb vast nog wel iets liggen wat wel leuk is hoor....
Marrie-jette.

Anoniem zei

Echt heel erg leuk! Bedankt voor de goede uitleg.

christina zei

Ik moet wel lachen zoals jij het uitlegt. Dan kun je merken dat jij nooit traditioneel hebt gequilt. Want zoals jij de biezen bevestigd lijkt toch wel erg veel op de manier waarop ik de biezen aan een quilt zet. Alleen is dit meer werk zoals jij het doet. Maar wel heel lief dat je je voor dit doel inzet.

Anoniem zei

nienke,je kan ook gewoon 2 hartjes met de goede kanten op elkaar naaien.klein stukje open laten en omkeren.Dan het hartje op je lapje naaien.Op die manier krijg je ook heel mooie hartjes en het gaat echt snel.
marrie-jette.