vrijdag 12 november 2010

Quilten + Vilten = Krimpen = Structuur


De serie Eigentijdse quilts, is één van mijn favoriete boekenseries. En kort geleden kwam er één uit met het thema kleur, textuur en vervorming.

Het is een inspirerend boek, al klopt niet alles wat er in staat (zo denkt de schrijfster dat je wol niet met Procion MX kunt verven omdat dat niet zuur is... maar dan vervang je de soda toch door azijn niet waar?).

Wat ik echt een leuk hoofdstuk vond, is het hoofdstuk Krimp waarbij ze op allerlei manieren structuren in stoffen weet te brengen. Vandaag experimenteerde ik op eigen houtje maar eens met wat ik in huis had, zonder het wateroplosbare garen wat zij gebruikt.

Hier heb ik een geverfd lapje bourette zijde op een lapje wolvlies gelegd. Dit wolvlies is eigenlijk een halfproduct, het is al een vlies en dus makkelijk verwerkbaar, maar je kunt/moet het nog verder vervilten om er een stof van te maken.
En onderop een lapje chiffon-zijde in een elastische binding (om de wol af te dekken, zowel in het belang van je naaimachine als in de wasmachine).

Zijde en wol zijn beide een dierlijke vezel met schubben en grijpen onder invloed van zeep, warmte en beweging, in elkaar. Omdat het wolvilt nog niet gekrompen is als halfproduct, kun je die mooi gebruiken om structuren te maken waarbij het de zijde eerst ´aanvat´ en vervolgens ´meeneemt´ in het krimpproces. Behalve op de plekken waar je harde dingen vast maakt waardoor het niet mee kan krimpen!


Met dit principe in gedachten heb ik als eerste met vrij machinaal quilten, grote en kleine knopen tussen de toplaag bourettezijde en het wolvlies genaaid. Zonder voet want anders kom je niet om de harde verhogingen heen!

Voor een tweede lapje heb ik met de normale voet vierkantjes genaaid (of eigenlijk eerst tunnels) en daar bingoballetjes en schijfjes in laten zakken en afgegrensd door de dwarslijnen te naaien zodat ze opgesloten zaten.


Zo zag de achterkant eruit.
Deze lapjes gingen op het miniwasprogramma van 40 graden, 30 minuten met zeep in de wasmachine. En kijk eens wat er uit kwam:


Als het droog is, knip ik de knopen er weer uit via de achterkant. De stof is zo vervilt dat dat zonder problemen kan.

In het boek, sandwiched ze met witte stof, en verft naderhand in een koudwaterverfbad. Dat ga ik ook nog eens uitproberen, want dit smaakt naar meer! En zijde en wol reageren allebei onder invloed van azijn met procionverf, maar wel verschillend in kleurdiepte dus dat kan hele leuke effecten opleveren!

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Je bent me weer voor....leuk boek he?Ik doe het wel met witte stof,ben zo benieuwd....Het ziet er heel spannend uit!
marrie-jette.

nadia zei

OOOO, mijn mond valt open, dat ziet er leuk uit!!! Goede Sinttip dat boek......groetjes, nadia

marion zei

Leuk boek hè, ik heb het ook gekocht en ben het alleen nog aan het lezen. Nog geen tijd gegunt voor deze experimenten maar door jou krijg ik er meer zin in. Wat voor wolvilt gebruik jij? Is dat iets speciaals of gewone naaldvilt?

Nienke zei

@Marion, gewoon naaldvilt hoor. Denk dat 40 graden nog wel iets warmer kan, morgen nog maar een wasbeurtje :-)

marjolijn zei

Ik snap nu waarom ik dit boek op mijn verlanglijstje heb gezet. Ik weet nu alleen niet of ik nog langer kan wachten.....

Marion zei

Mooi, één van onze Artfor12-leden heeft voor haar eindopdracht Quilten Speciaal, dit ook gedaan. Ik dacht dat zij hetzelf had uitgedacht, blijkt er een boek van te zijn. Zie bij mijn links Marjon. Fijn weekend.

Anoniem zei

Wow, dìt is leuk. Ga meteen het boek bestellen. Is het persé nodig om knopen ertussen te naaien? Anders gaat het misschien aan elkaar zitten? En krijg je met krimpstof niet ong. hetzelfde effect, het is dan niet vervilt natuurlijk. Bedankt voor de leuke tips die je allemaal hebt.
Groet, Ineke

Margeeth zei

Leuk geworden Nienke. Het boek is inderdaad erg leuk, ik had het al in het engels. In Birmingham zag je ook verschillende quilts die duidelijk met deze methode waren gemaakt.

Nienke zei

@Ineke, knopen of stevig plastic, alles is goed, als het maar de zijde en wol van elkaar gescheiden houdt tijdens het wassen. Waar ze elkaar raken, grijpen ze onherroepelijk in elkaar. Ik denk dat je met paternoplaat ook vormen kan maken. Of met foamplaat, of oude placemats. Zelfs karton schijnt voor een beperkte periode goed te werken. Heb nog nooit met krimpstof gewerkt, is vast ook leuk, maar dit had ik in huis.

christina zei

je had me natuurlijk in jouw mail al nieuwsgierig gemaakt, maat dit had ik zeker niet verwacht. Wat een super effect. Echt schitterend. Dit ga ik zeker ook eens proberen.

Nienke zei

@Sonja, voor vilters is dit inderdaad geen onbekende methode, staat bekend als nuno felting, wol op dunne zijde als drager, omgekeerd dus eigenlijk. De knopen dienen als een soort ´reserveringstechniek´. Alleen zullen vilters niet gauw machinaal iets vastmaken, eerder met een handmatige steek de knoop op de ondergrond (tijdelijk) vastzetten. Het is leuk om best of both worlds te combineren.

Marloes zei

Mooie resultaten heb je gekregen! Ik maak geregeld kleine witte quiltjes geïnspireerd door dit boek en die gaan dan in een verfbad. Net gister weer gedaan. Met het krimpen ben ik nog niet begonnen, maar alle spullen heb ik al wel in huis.

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat een leuk resultaat, ik ben vast van plan dit ook een keer uit te gaan proberen, geweldig.

Suus zei

Wat ontzettend leuk Nienke, en wat fijn dat je ons daar in mee laat genieten.

Suus zei

Ik kijk op de link, laat ik nu vorige week dat boek binnen hebben gekregen. Ik heb er alleen nog niet in gelezen. Erg leuk.

Anneke van Diggelen zei

Weer een leuke techniek om te zien!!
het lijkt me een heel leuk boek om te hebben.
maar vooral om het ook uit te proberen.

Groetjes Anneke

ina zei

ik had van de zomer ook het boek gekocht ( engelstalig ) en heb al wel collagequiltjes geverfd en weer bewerkt. er staat zoveel inspiratie in - trouwens in elk boek. ik heb er ook veel te veel..............