dinsdag 17 december 2013

Mijn artikel in Vezel

Dit jaar is wel het jaar van de tijdschriftartikelen want na de Quilt en zo en de Patchwork Professional, verschijnt er ook nog op de valreep van dit jaar een artikel over verven met Procion MX (what else ;-) van mijn hand in de Vezel:De Spin & Verfkrant is in 1980 begonnen als contactblad voor mensen die met wol spinnen en plantaardig verven bezig waren. Gedurende vele jaren werden via het blad kennis gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Het blaadje van toen is inmiddels uitgegroeid tot een gedegen tijdschrift met een breed palet aan textielonderwerpen: breien, haken, weven, borduren, vilten en natuurlijk verven en spinnen en nog veel meer, onder hoofdredactie van Harm Harms van Hawar. Omdat het tegenwoordig meer behandeld dan alleen verven en spinnen, werd de naam van het blad met ingang van 2013 veranderd in VEZEL. Daarmee wordt de veelzijdigheid van de onderwerpen, die in het blad aan bod komen, beter verwoordt.

Mooi vormgegeven vormgeving en geheel in kleur. Er is veel aandacht voor de technische kant van de verschillende textiele werkvormen, maar de kunstzinnige kant komt ook zeker aan bod. Oude en nieuwe technieken krijgen op diepgaande wijze aandacht. Kortom, een zeer waardevolle maar betaalbare kennisbron voor de textielenthousiast die het naadje van de kous wil weten.

Dit is de inhoudsopgave, ik vind het blad inspirerend en zeer de moeite waard maar ik ben dan ook een textiel-omnivoor, ik verf, ik brei, ik vilt, ik quilt en vooruit, als we gaan punniken, doe ik ook mee.

Dit keer staat er ook een artikel van Meta over portretten in stofjes en wilde ik direct wel beginnen aan een buisinstallatie om wol-garen zelf te verven met lang verloop in kleur...

 
Bij het blad hoort ook een leuke website: http://www.vezel.org/
Ondertussen ben ik al aan het nadenken over een volgend artikel, iets met gradaties denk ik zo maar!

15 opmerkingen:

Klaske zei

Wat leuk Nienke! Ik kende het blad niet, maar even rond gesneupt op de site, reuze interessant!

Jo Huijsman zei

Nienke gefeliciteerd met alweer een artikel. Jij kunt met veel voldoening terugkijken op een creatief 2013. Ik vind dit heel erg fijn voor jou. hartelijke groet Jo

Janny de Roo zei

Heb het ook gelezen Nienke, leuk artikel...! Ik vind het ook een heel leuk blad met echt van alles wat en vooral niet prijzig....Een aanrader !

Anita zei

Leuk Nienke, jij kan een mens helemaal enthousiast maken. Ga eens kijken waar ik het blad kan krijgen.
( jammer dat ik niet mee kan doen met je workshop bij DIY textiel, moet werken en jammer genoeg hebben we geen personeel meer om een vrije dag te nemen)

Nienke zei

@Anita, jammer! En dat was inderdaad het laatste nieuwtje voor 2014 ;-), ik ga ook nog les geven in het verven in kleuren en gradaties, niet spelen, maar systematisch. Ik kijk er naar uit maar erg jammer dat jij er niet bij kan zijn!

Liesbeth Wessels zei

Ik vind het inderdaad en prachtig blad. Wat leuk dat jij er nu (ook) in staat. groetjes van liesbeth

Christel Sins-Camp zei

Ik kende het blad ook nog niet, dus bedankt voor de tip. Heb gelijk een exemplaar besteld!

Anoniem zei

Ik heb het nog steeds niet gezien, morgen waarschijnlijk.

els zei

Ik ken het blad niet, maar ziet er zo te zien erg mooi uit. Gefeliciteerd met alweer een artikel van jouw hand. Terecht hoor, je legt het allemaal zo goed uit.

Beth zei

Congratulations. Another publication. That is wonderful getting your name a skills out there!!

Hannie de Beer zei

Ik ken het blad ook niet, maar ga er zeker naar zoeken bij de tijdschriftenzaak!
Goed hoor ,weer een artikel van je. Je wordt nog (bent al) een bekende en deskundige op verfgebied!

Suus zei

Wat leuk Nienke, en ik weet wel zeker dat veel verfers er blij mee zijn.

Annemiek zei

hoi Nienke
Je bent hard op weg om een bekende Nederlander te worden.
Ik heb een abonnement op het blad, er staat veel in te lezen en jou artikel heb ik natuurlijk niet over geslagen. groeten annemiek

miekequilt zei

Op naar Internet om dit blad te bestellen!!

Mooie kerstdagen en een goed, gezond en creatief 2014!!

Leny Huneman zei

Gefeliciteerd Nienke, weer een stapje hoger op de ladder. En de lap is prachtig van de restjes.