zaterdag 17 augustus 2013

Nieuw boek: Visserstruien

Als kleindochter van Harderwijkse vissers, ben ik altijd geinteresseerd geweest in 'visserstruien'. Het verhaal wil dat iedere vissersvloot zijn eigen 'motief' in truien breiden. Misschien niet eens bij afspraak om zich te onderscheiden maar gewoon omdat ze door de jaren heen elkaar dit patroon leerden. Maar van Harderwijk was dat patroon nog nooit boven water gekomen ondanks een speurtocht in de archieven van het Stadsmuseum of de foto-albums in de familie.

Maar nu las ik toch iets erg leuks. Er komt een nieuw boek uit, Visserstruien uit 40 nederlandse vissersplaatsen, en daarin is Harderwijk opgenomen! Met een heel bijzonder 'bij toeval' verhaal erbij, dat kun je op deze facebookpagina lezen bij de post van 31 mei.Ook een patroon van Elburg en Bunschoten-Spakenburg is er in opgenomen, super! Vanaf 10 sept verkrijgbaar. Dat is mooi want dan kan ik eerst nog even 100% van mijn aandacht aan het eindwerkstuk van QS geven. Deze hand is nog niet klaar maar ik vind het heel bijzonder dat, terwijl ik er mee aan het werk ben, de hand uit de stof naar je toe lijkt te komen:

7 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Spannend hoor, dat wordt genieten! En wat goed, dat Harderwijk ook is opgenomen in het boek, een beetje terug naar je Roots!

els zei

Ik neem dus aan dat je zo'n trui gaat breien. Geweldig. Wat een verrassing dat het patroon voor Harderwijk nu ook is gevonden.
Succes ermee.

mia zei

Ah een nieuw project komt er aan. Je maakt me wel nieuwsgierig naar je eindwerkstuk. Beloofd wat.

Suus zei

Nou wat een leuk boek zal dat zijn. Geweldig zo`n historie.
De hand springt er inderdaad uit.

christina zei

Ik heb er heel wat versleten. Er hangt volgens mij nog wel eentje in de kast. Zo'n lekker slobberding.

En die hand: als dat de toon is van de rest dan maak je een pronkstuk!

Marbada zei

geweldig boek!! ik ga proberen er ook 1 af te krijgen...

Corien van der Meulen zei

Dag Nienke,

Toevallig kwam ik op je weblog terecht en ik las je bericht over het boek Visserstruien. Ik kan het niet laten je te wijzen op de tentoonstelling Visserstruien bij de vleet, naar aanleiding van het boek van Stella Ruhe, in het Stadsmuseum Harderwijk. De tentoonstelling loopt van 4 oktober 2014 t/m 1 maart 2015.

Hartelijke groet,
Corien van der Meulen
Stadsmuseum Harderwijk